Smediens niche

KINESERE: Anders Tegen fra Øster Hæsinge Smedie sælger kinesiske læssere og traktorer til en bred skare af sydfynboer.

Anders Tegen driver Øster Hæsinge Smedie, og han sælger på tiende år kinesiske maskiner.

- Vi begyndte at sælge kinesere i 1999, men der har været en mellemliggende periode på et par år, hvor der ikke var en importør, så det er vel ikke et rigtigt jubilæum, siger han.

Anders Tegen har gode erfaringer med de kinesiske maskiner.

- Vi har faktisk aldrig skrevet en reklamationsseddel på nogle af maskinerne, men almindeligt slid forekommer naturligvis, siger han.

Derfor får Øster Hæsinge Smedie nu et nyt kinesisk produkt på programmet.

- Vi har forhandling af ONJ, og nu får vi også forhandling af nogle nye kinesiske traktorer og gummigeder fra firmaet Foton, siger Anders Tegen.

Smeden har opdyrket en niche med forhandlingen af de kinesiske maskiner.

- Jeg har fundet en god niche, hvor jeg sælger maskiner til blandt andet hobbylandmænd, hestefolk og boligforeninger, siger Anders Tegen.

Finansiering
De kinesiske maskiner har konkurrencedygtige priser og så kan det være lettere for folk at få bankens accept af en nyindkøbt maskine frem for en brugt.

- Vi sælger en del til rideklubber og rideskoler, og de har lettere ved at få finansieret en ny maskine frem for en brugt, fortæller Anders Tegen.

- De mindre maskiner koster jo ingen penge, og det er selvfølgelig også derfor de kommer frem, siger Anders Tegen.

Anders Tegen mener, at det er de kinesiske maskiner, der kommer til at afløse den grå Ferguson.

- De mindre kinesiske maskiner afløser Fergusonen. De forsvinder, for vi kan ikke skaffe stumper til dem. Og der er rigtigt mange, der har lidt kødkvæg, får, heste eller få hektar de dyrker, og så skal de bruge maskiner, men behøver ikke være stort eller dyrt for at dække behovet, siger Anders Tegen.

En del af maskinerne sælges dog med ekstraudstyr.

- Mange har behov for pallegafler, så de kan håndtere halm, og så laver vi nogle med frontkoste til boligforeninger, forklarer han og tilføjer, at smedien selv laver en del af tilpasningerne.

Finanskrise kan bane vejen
Med den ny forhandling af Foton bliver Øster Hæsinge Smedie også forhandler af større kinesiske traktorer.

- Priserne er selvfølgelig højere for de større traktorer, men den er stadig meget konkurrencedygtig, og de kommer blandt andet med aircondition og affjedrede sæder, siger Anders Tegen og tilføjer, at alle de kinesiske maskiner er blevet CE-godkendt.

Den lavere pris betyder, at der ikke er lagt så stor vægt på finish.

- Finishen er ikke så god som på dyrere mærker. Den er måske 15 år bagefter, men mange har slet ikke behov for mere, siger Anders Tegen.

Brugsanvisningerne til maskinerne bliver også et mindre og mindre problem.

- Efterhånden har vi brugsanvisningerne til de fleste ting på dansk, så man skal ikke ud og lære kinesisk, siger han med et grin.

 

Læs temaet om læsse- og småmaskiner i Landbrug Fyn nr. 3

Læs også