Dansk førerposition i svinekødseksport truet

SLÅET: Det går fortsat fremad for den danske svinekødseksport, men nu hævder Tyskland at have overhalet Danmark.

Tysk svinekød er på verdensmarkederne som aldrig før.

Tyskland eksporterede således mere end 1,5 millioner ton svinekød og svinekødsprodukter til en værdi af 3,1 milliarder euro – svarende til 23 milliarder danske kroner - i de første tre kvartaler af 2008. Det er statssekretæren for den tyske fødevareminister, dr. Gerd Müller, særdeles stolt af.

- Tyskland har med én million ton varer i 1. halvår 2008 overhalet den tidligere nummer 1, Danmark, lyder det således fra statssekretæren i en pressemeddelelse.

Årsagen til den tyske succes er primært en kraftig stigning i eksport til tredjelande. Målt i mængde steg den med hele 74 procent i de første tre kvartaler af 2008 i forhold til samme periode sidste år, hvilket svarer til knap 300.000 ton.

Stigningen i værdi var 124 procent til 336 millioner euro svarende til 2,5 milliarder danske kroner.

Aftaler med lande
Forklaringen på den kraftige stigning i eksporten er, at det er lykkedes det tyske landbrugsministerium at indgå veterinære aftaler med tredjelande, som har åbnet deres markeder for eksport.

- Grundlaget for succesen er arbejdet i de tyske producentled og kødindustrien, der producerer topkvalitetsprodukter, lyder det fra det tyske landbrugsministerium.

Den danske eksport af fersk og frosset svinekød udgjorde i de tre første kvartaler af 2008 over 15 milliarder kroner, hvilket er en stigning på seks procent. Værdien af forarbejdede kødvarer inklusiv bacon faldt med over 30 procent til 3 milliarder kroner, mens biprodukter af kød steg med 30 procent til 1,7 milliarder kroner.

Øvrige animalske landbrugsvarer steg med 25 procent til 3,8 milliarder kroner.

Læs også