Per Kold Kristiansen startede sammen med en onkel Bejstrup Maskinstation i 1971. I dag driver han maskinstation og vognmandsforretning sammen med sin ældste søn Kim Kold Kristiansen og 150 ansatte. Forretningen har en omsætning på omkring 150 millioner kroner og har været gennem en rivende udvikling.

Det primære forretningsområde ligger i dag i Jammerbugt Kommune, Vesthimmerlands Kommune og den vestlige del af Aalborg Kommune. Virksomheden er vokset både ved organisk vækst og ved opkøb.

Fundamentet for begge forretningsområder er landbruget. Som sideforretninger drives en mindre anlægsafdeling, en entreprenørdel, som blandt andet beskæftiger sig med kabelnedlægning, en skovafdeling, et værksted med otte smede samt et skiltefirma og et landmandens supermarked – en butik, der fører det meste af, hvad landmanden har brug for.

Støtte og supplement
Filosofien er at forretningsområderne skal støtte og supplere hinanden – alle de mange biler og maskiner er således prydet med firmaets egne skilte.

- Det er jo en levende reklame, siger Niels Mortensen fra firmaet.

Per Kold Kristiansen sidder på kontoret og har overblik over de mange aktiviteter på maskinstationssiden. Kim Kold Kristiansen, der både har en handelsskoleeksamen og en landbrugsmaskinmekanikeruddannelse afløser ham på kontoret og falder ellers ind, hvor der er brug for det. Finn Jensen har ansvaret for vognmandsforretningen. Men der er tæt samarbejde, begge forretningsområder har glæde af hinanden.

Medarbejderne kender kunderne
- Der er mange af vores folk, der godt kan lide, at der er mulighed for afvekslende arbejde, siger Kim Kold Kristiansen, der tillægger en stabil medarbejdergruppe og en stor og stabil kundeskare en stor del af æren for, at firmaet har vokset sig så stort.

- Vi arbejder meget på, at det er de samme medarbejdere, der kommer ud til de samme kunder, så medarbejderne kender kunderne og deres marker, siger Kim Kold Kristiansen, der mener, at det er en livsstil at drive maskinstation med en højsæson, der strækker sig fra først i marts til hen i november.

Hovedsædet ligger i Bejstrup i Hanherrederne, men der også drives maskinstation fra både Overlade og Farstrup.

Alsidig forretning
- Vi laver alt markarbejde – undtagen omkring kartofler, siger Kim Kold Kristiansen.

Virksomheden har omkring 1000 hektar i totalpasningsaftaler med landmænd. Også her er landmændene meget med i planlægning af, hvornår de enkelte ting skal udføres.

Det er en uhyre alsidig butik, der drives fra Bejstrup. I øjeblikket er majsen hovedopgaven. Der snittes omkring 4500 hektar majs, og der skal høstes omkring 300 hektar kolbemajs – mens græsset sammenlagt i alle slet ville have fyldt 12.000 til 15.000 hektar.

Men en af ideerne er, at meget af materiellet skal kunne anvendes året rundt, og der skal være arbejde til folkene også i landbrugets lavsæson.

Men maskinstationen driver ikke egen jord. Det er et princip, siger Kim Kold Kristiansen:

- Vi skal ikke konkurrere med vores egne kunder.

Transport
- Mange landmænd har ikke tilstrækkeligt med grovfoder, og samtidig er mange ejendomme blevet så store, at der er langt fra marken til stalden, fortæller Niels Mortensen fra virksomheden.

Derfor bliver det også en større og større opgave at flytte grovfoder til de steder, det skal bruges – her er det blandt andet, at synergien med vognmandsforretningen spiller ind. Ligesom man også driver en vis handel med blandt andet halm, majs, træflis og træpiller.

Vognmandsforretningen kører også råvarer til en minkfodercentral, der fragtes store mængder muslingeskaller, der anvendes til dræning, belægning og underlag til blandt andet ridebaner og –haller, ligesom man råder over en oliebil og flere containerlastbiler.

Gyllekørsel
Gylle er en stor aktivitet hos Bejstrup Maskinstation. I sæsonen køres gylle ud, og i vinterperioden flyttes gylle fra staldtanken til buffertanke og marktanke med 15 gyllevogne, tre gylletankbiler og en selvkørende gylletank. De rummer fra 15 kubikmeter til 35 kubikmeter.

En af maskinstationens gyllevogne er uofficiel danmarksmester i gyllekørsel. Den har spredt 20.000 kubikmeter i år.

- Flere og flere har marktanke, så gyllen er tæt på, hvor den skal bruges. Det er en meget stor fordel i sæsonen, siger Per Kold Kristiansen.

Bejstrup Maskinstation råder over tre gylletrailere, der anvendes til buffertanke i sæsonen. Så behøver gyllevognene blot at køre på marken. Lastbilerne kører også ulige hurtigere på vejene og kan medbringe mere. Her udenfor sæsonen er den ene tank udlånt til et rensningsanlæg.