Fortsat fokus på sundhed og velfærd
Kampagnen mod ko-dødelighed og et nyt veterinærforlig med tvungen sundhedsrådgivning og øget kontrol bliver centrale punkter for Dansk Kvæg i det kommende år.
Dansk Kvæg vil i det kommende år have sundhedsmæssige problemstillinger højt på dagsordenen. I foråret lancerede organisationen kampagnen Kalve og Vinderkøer for at nedbringe dødeligheden i landets kvægbesætninger, og her går anden etape nu i gang.
- Vi tager et ansvar for dyrevelfærden, og vi har fået credit fra politikerne for at sætte kampagnen i gang, fortalte Peder Philip, da Dansk Kvæg onsdag den 1. oktober holdt regionsmøde i Herlufmaglehallen.
I den forløbne uge har alle landmænd med over 20 dyr modtaget et brev, der viser udviklingen i ko-dødeligheden i netop deres besætning sammenlignet med landsgennemsnittet for de sidste tre år. Samtidig opfordrer Dansk Kvæg landmændene til at gøre noget, hvis tallene er for høje.
Brug for indsats
Mens landsgennemsnittet for døde køer ligger på 5,7 procent, har fem procent af de danske besætninger en ko-dødelighed over 13,4 procent. For de hårdest ramte besætninger ligger også kalvedødeligheden og antallet af dødfødte kalve meget langt over kollegernes gennemsnit.
- Det viser, at der i den grad er brug for en indsats, slog Peder Philip fast.
Dansk Kvæg har desuden undersøgt, hvad der kan få en landmand med høj dødelighed til at tage fat på at løse problemet. Her spiller rådgiverens indsats klart den største rolle, men det personlige netværk i form af ægtefælle, medarbejdere og kolleger har også stor indflydelse.
Mere kontrol
Et andet centralt emne på regionsmødet var det nyligt indgåede veterinærforlig, som regeringen har lavet sammen med Det Radikale Venstre og Dansk Folkeparti. Forliget indebærer tvungen sundhedsrådgivning for omkring 90 procent af de danske malkekvægsbesætninger samt øget egenkontrol. Det vakte frustreret latter i forsamlingen, da Dansk Kvægs direktør, Gitte Grønbæk, forklarede, hvad det blandt andet kommer til at betyde i praksis.
- Der kommer et omfattende egenkontrolprogram, som skal kontrolleres af bedriftsdyrlægen, men det skal også kontrolleres, at dyrlægen kontrollerer egenkontrollen, sagde hun.
Gitte Grønbæk fremhævede, at forliget ellers lægger op til mindre administration, og at Dansk Kvæg vil insistere på dette, når forliget udmøntes i konkret lovgivning.
- Målet er at få myndighederne til at beskæftige sig med kontrol, der hvor det er vigtigt, og ikke koncentrere sig så meget om at stå ved indkørslen til Roskilde Dyrskue, sagde hun.
Uforstående myndigheder
En af de fremmødte landmænd havde for nylig haft problemer med myndighedernes kontrol da han fik et af de såkaldte 5 % velfærdsbesøg. Han forklarede, at kontrollanterne ikke udviste nogen forståelse for, at han skulle passe sit arbejde og faktisk sad i møde.
Det fik Peder Philip til at stille det retoriske spørgsmål: »Skal vi finde os i det?« Et spørgsmål, han selv besvarede.
- Vi skal kunne tåle at blive kontrolleret, men det skal foregå på en ordentlig måde. Vi så de samme scener i begyndelsen af 1990’erne, da Plantedirektoratet skulle begynde at kontrollere.
Han opfordrede landmænd med lignende oplevelser til straks at kontakte Dansk Kvæg, så organisationen kan reagere på situationen.