»Græsset må ikke betrædes«
(EFFEKTIVT LANDBRUG) Grovfoderproducent oplever, at der kan hentes mellem 1.000 og 2.000 foderenheder ekstra pr. hektar ved styret trafik i græsmarker.
Sidste torsdag blev det i Effektivt Landbrug beskrevet, hvordan mælkeproducent Carl Ejner Sørensen ved Kjellerup styrer sine 105 hektar græs til slæt på uvandet JB nr. 4 – 5.
Carl Ejner Sørensen er meget bevidst om køreskader i græsmarken, og i denne artikel beskrives hvordan han gennemfører kontrolleret trafik.
- Egentlig går jeg ikke så meget op i jordpakning. I græs tror jeg ikke, det er pakning i dybden, der er problemet. Det er direkte trafik, der ødelægger afgrøden, understreger han.
Carl Ejner Sørensen forklarer, at køreskaderne opstår, når hjulene gør skade på græs- og kløverplanternes rødder og vækstpunkter.
- Jeg betragter en græsmark som en hvedemark, og jeg lærer mine ansatte, at »græsset må ikke betrædes«. Græsset kan ikke holde til færdsel, pointerer han.
- På en plantekongres hørte jeg engang om udbytter på op til 15.000 foderenheder pr. hektar i græs i forsøg, mens vi i praksis ofte kun avler 7.000 foderenheder pr. hektar. Så fik jeg oplyst, at der ikke køres i forsøgsparcellerne, og siden lagde jeg mærke til, hvor meget der blev kørt i en mark, forklarer Carl Ejner Sørensen.
- Når vi taler om græs, flyttes der mange ton gylle og afgrøde, og i løbet af en sæson bliver det til 18 overkørsler i alt med gylle, gødning, skårlægning, rive og snittevogn, siger han.
- Det fik mig til at tænkte over, hvad det betød for udbyttet og på, hvad jeg kunne gøre ved det, fortsætter han.
Det er fire år siden, Carl Ejner Sørensen begyndte at interessere sig for styret trafik i græsmarker, og han begyndte at praktisere det i 2005.
Sporene laves med 12 meters mellemrum ved at lukke en såtud. Gylle udlægges med 24 meter bom med slanger, og græsset skårlægges med en 8,5 meter maskine.
- Skårlæggeren kører, hvor den kører, fra en side af. De fås kun i 11,5 meter bredde, og jeg håber snart Claas laver en på 12 meter, siger Carl Ejner Sørensen.
Riven, der har 12 meters arbejdsbredde, og snittevognen kører direkte i plejesporene, og dermed er der ikke længere nogen trafik på hovedparten af græsset.
- Kørsel i første slæt kan godt være en udfordring. Der er så stort et lag græs, at det kan være svært at se sporet, erkender han.
Læs artiklen i sin helhed i Effektivt Landbrug torsdag 22. maj.