(EFFEKTIVT LANDBRUG) Et enkelt stik lindrer smerter og helbreder lungebetændelse hos kalve. Effekten af det ene stik varer i fire dage.
I de kun et år gamle åbne kalvebokse på Ringkøbingvej ved Varde strutter de 636 kalve af sundhed. Med masser af strøelse og frisk luft, er det ikke lungelidelser, der er det store problem.
Lungebetændelse kan dog forekomme, erkender driftsleder Thomas Krog Nielsen og i de tilfælde er han yderst begejstret over det nye produkt, som han nu har brugt i besætningen den seneste måneds tid.
- Før skulle vi stikke fire gange og registrere lige så mange gange, når en kalv fik lungebetændelse, men nu er det nok med et enkelt stik, hvor virkningen holder i fire dage, oplyser han.
- Foruden at vi sparer arbejde, er behandlingen også billigere end den gamle, hvor vi skulle behandle to gange med både Nuflor og Metacam (henholdsvis antibiotika og smertestillende middel, red), supplerer Henriette Nielsen, der ejer besætningen sammen med hendes mand Johannes Nielsen.
I følge Henriette Nielsen, har dyrlægen regnet ud, at det koster 62 kroner at behandle en 100 kilos kalv med Resflor, mens det koster 77 kroner at anvende kombinationen af Nuflor og Metacam.
Ægteparret Nielsen ved Varde leverer årligt omkring 2.100 slagtekalve, heraf omkring 60 procent under konceptet »Dansk Kalv«, hvor dyrene ikke må være over 10 måneder.
Henriette Nielsen og Thomas Krog Nielsen er enige om, at de bestemt ikke ønsker sig tilbage til tiden, inden det blev tilladt at anvende smertestillende midler til husdyr.
Tilladelsen blev givet for omkring halvandet år siden, og det gav straks et markant løft i såvel produktionen som dyrenes velbefindende, da de begyndte at bruge de smertestillende midler. Blandt andet betød en øget tilvækst, at kalvene blev tidligere slagtemodne, og at en større andel af dem dermed kunne leveres til Dansk Kalv.
- Fordelen er, at kalvene ikke går i stå med at æde, når de får smertestillende midler sammen med antibiotika, og det betyder, at de kommer sig hurtigere og nemmere, siger Thomas Krog Nielsen.
- En kalv kan ligge som død om morgenen, hvor det er tydeligt, at den har det rigtigt skidt, men hvis man behandler den, er den er oppe at æde inden middag. Sådan var det ikke dengang, man ikke kunne smertebehandle, for der kunne de være meget svære at få gang i igen, oplyser han.
Læs mere om emnet i Effektivt Landbrug onsdag 16. april.