Dansk hvedesort næstbedst i Europa

(EFFEKTIVT LANDBRUG) DLG-FELDTAGE: Seniorkonsulent Troels Toft, den danske deltager i europamesterskabet i hvededyrkning, DLG-Feldtage 2006, blev i år nummer to med hvedesorten Ambition fra Abed Fonden på Lolland.

Den nye, danske hvedesort kaldet Ambition levede op til sit navn ved de tyske DLG-Feldtage 2006, det europæiske mesterskab i hvededyrkning. Deltageren fra Danmark, seniorkonsulent Troels Toft, Patriotisk Selskab, opnåede nemlig en flot andenplads med sorten, der er forædlet hos Abed Fonden på Lolland.

- Ambition har ligget helt i top i de danske sortsforsøg de seneste par år, så det var sjovt at se, at den også kunne klare sig godt i i konkurrencen, fortæller Troels Toft.

Seniorkonsulenten konkurrerede i et felt med 15 deltagere, syv fra Tyskland og otte fra Tysklands hvededyrkende nabolande: Tjekkiet, Schweiz, Frankrig, Polen, Belgien, Sverige, England og Danmark. I brødhvedekonkurrencen, hvor Troels Toft havde valgt sorten Tommi, blev det til en placering midt i feltet.

- Udbyttet i brødhveden var sådan set i orden, men prisen var lige knapt med, fordi andre deltagere i konkurrencen havde lavet en endnu bedre kvalitet, og det var udslagsgivende, fortæller den danske planteavlskonsulent, som endte med et nettoresultat i brødhveden på 931,66 euro pr. hektar.

Vinderen - en af de syv tyske deltagere - opnåede 1067,95 euro pr. hektar med sorten Akteur og et proteinindhold på hele 16,55 procent mod danskerens 14,7 procent.

Ud over en flot andenplads har den danske konsulent også fået andre ting med hjem fra konkurrencen, som han vil bruge i den fremtidige rådgivning.

- Noget af det, vi kan lære af tyskerne, er, at de ser meget nøje på kvælstoftildelingen i forhold til de forskellige hvedesorter, alt efter om det er sorter af buskningstypen eller enkeltakstypen. Der skal nemlig forskellig gødskningsstrategi til at få dem i gang. Enkeltakstypen skal gødes forholdsvis hårdere fra start end buskningstypen skal, siger Troels Toft.

Læs også