Der er penge i økologisk mælkeproduktion

(EFFEKTIVT LANDBRUG) Omlægning til økologisk mælkeproduktion betaler sig. 418.000 kroner ekstra på bundlinjen, for at være helt nøjagtig. Det viser udregninger foretaget af Sydvestjysk Landboforening.

Få 418.000 kroner ekstra før afskrivninger ved at omlægge til økologi. Det er konklusionen på en udregning foretaget af driftsøkonom Kjeld Hvelplund Jensen fra Sydvestjysk Landboforening.

Udregningen er foretaget hos driftsfællesskabet I/S Lykkensbo i Næsbjerg og er baseret på 210 malkekøer og 290 hektar.

- Nu er det igen blevet interessant at regne på økologi, for visse mejerier har åbnet for tilgang af nye producenter af økologisk mælk. Økologien er tilsyneladende kommet ind i en ny bølge, skriver Kjeld Hvelplund Jensen, der ikke har registreret en eneste omlægning fra konventionel til økologisk mælkeproduktion de seneste fem til seks år.

Hans udregninger viser, at omlægningen vil hæve dækningsbidraget med 491.000 kroner til 3.818.000, mens de samlede kapacitetsomkostninger vil stige med 73.000 kroner til 1.373.000 kroner.

Dermed stiger resultat før afskrivninger med 418.000 kroner til 2.445.000 kroner.

- For landmænd, som synes, at økologi kunne være en god faglig udfordring, synes jeg, at omlægning til økologi bør overvejes på linie med overvejelser om en traditionel udvidelse af den konventionelle produktion.

- Med den positive udvikling, der har været på afsætning af økologiske produkter i den senere tid, samtidig med at nogle mejerier er interesserede i at optage nye økologiske leverandører, så er det måske nu, man skal tage springet ud i økologien, konkluderer Kjeld Hvelplund Jensen, men han understreger også, at der er flere forudsætninger, der skal opfyldes, hvis det skal gå godt.

Læs også