Byggeri af svinestalde er fremtidens guldgrube

(EFFEKTIVT LANDBRUG) Investeringerne i dansk landbrugsbyggeri er angiveligt stagneret, mens salget af svinestalde og -inventar på verdensplan regnes for fremtidens guldgrube.

Efter en markant vækst i dansk landbrugsbyggeri op gennem halvfemserne, menes det danske marked at være stagneret. Men på det globale marked er landbrugsbyggeri angiveligt en branche i kraftig vækst.

Ifølge nyhedsbrevet Pig E-news er staldbygninger og inventar til svin den stærkest voksende sektor i den globale landbrugsbranche.

Ifølge nyhedsbrevet er det især producenter af stalde og inventar til fjerkræbranchen, der har vejret morgenluft og satser på svinestalde og svineinventar som det område, de skal tjene store penge i fremtiden.

Angiveligt er det især boomet i salget af svinestalde og -inventar til Rusland og andre dele af Øst- og Centraleuropa, som skaber optimismen for det fremtidige salg af inventar og landbrugsbygninger til svineproduktion.

Indenfor inventar til svinestalde sælges der i dag for omkring to billioner amerikanske dollars årligt, hvilket svarer til omkring 11,5 billioner danske kroner. Det oplyser direktør Victor Mancinelli, amerikanske CTB, ifølge Pig E-News.

Den amerikanske koncern CTB har ifølge nyhedsbrevet tidligere især koncentreret sig om inventar til fjerkræstalde, men satser nu i stigende grad på svinebranchen, hvor det er koncernens plan at stå for en anseelig del af den fremtidige vækst i salget af svinestaldsinventar.

Helt konkret satser koncernen i nær fremtid på at nå et årligt salg på omkring 100 millioner amerikanske dollars (omkring 570 millioner danske kroner), og dette salg skal fordobles inden for de næste fem-seks år.

For at nå sit mål er koncernen begyndt at købe europæiske inventarfirmaer op. Således skulle koncernen ifølge nyhedsbrevet have opkøbt det hollandske ventilationsfirma Fancom i 1997.

Året efter opkøbte koncernen inventarfirmaerne Sibley og Staco. I 1999 blev også det belgiske foderinventarfirma Roxell købt. I 2004 blev så det amerikanske foderinventarfirma Swine Service opkøbt, og i 2005 kom turen til det israelske firma Agrologic, der producerer computere til klimastyring og vejning.

De nyeste skud på stammen er opkøbet af de velrenommerede tyske og hollandske firmaer Laake GmbH og Porcon Pig Equipment.

Ifølge Pig E-News er det CTB’s klare strategi at bibeholde de opkøbte firmaer som separate enheder, men at de samlet indgår i CTB’s overordnede plan om at erobre en stor del af det globale marked for inventar til svinestalde.

Mens der angiveligt er forventninger i byggebranchen om en markant global vækst i landbrugsbyggeri, forventes det ifølge Dansk Byggeri, at væksten i dansk landbrugsbyggeri har stabiliseret sig på omkring to millioner kvadratmeter årligt. Det sker efter en ellers markant vækst i byggeinvesteringerne op gennem 1990’erne.

I år 2000, hvor landbrugsbyggeriet ifølge Dansk Byggeri var på sit højeste med 2,6 millioner kvadratmeter, udgjorde byggeriet af avls- og driftsbygninger næsten 30 procent af det samlede påbegyndte byggeri.

Læs også