Svinekød er bare svinekød

(EFFEKTIVT LANDBRUG) Svinekød er et temmelig ensartet produkt verden over. Derfor spiller det ikke den store rolle hvor kødet kommer fra, så længe fødevaresikkerheden er i orden, mener man hos indkøberne hos de to største danske supermarkedskæder.

Øget fødevaresikkerhed og national loyalitet får Rema1000 til at satse på dansk kvalitetskød, som de ikke har svært ved at skaffe. Men hos Dansk Supermarked og COOP Danmark satser man især på spisekvaliteten, hvilket betyder, at nationalitet og krav til fødevaresikkerhed ud over den lovbestemte kommer i anden række. Det kan man læse i bladet Danske Mælkeproducenter, hvor indkøbere af kød fra Rema1000, COOP Danmark A/S og Dansk Supermarked er blevet spurgt, hvad kriterierne er for, hvilket kød der sættes til salg i butikkers kølemontrer.

Hos Dansk Supermarked mener man, at svinekød er et temmelig ensartet produkt verden over. Derfor behøver svinekød ikke være dansk, det skal blot købes, hvor prisen er bedst.

Jesper Larsen, der er produktchef for kød i Dansk Supermarked, forklarer, at svinekød i modsætning til oksekød er et produkt, hvor spisekvaliteten er langt mere ensartet verden over.

- Derfor spiller det ikke den store rolle, hvor svinekødet kommer fra, så længe fødevaresikkerheden er i orden. Så her ser vi meget mere på prisen, når vi køber ind. Det gør vi på verdensmarkedet, hvor prisen er bedst. Og den kan svinge fra uge til uge, forklarer han.

Hverken for svinekød eller oksekød er det nationalitet eller øgede krav til fødevaresikkerheden, der spiller ind, når de store supermarkedskæder køber ind. For oksekødets vedkommende, afhænger indkøbsstedet af kødets spisekvalitet, mens det for svinekødets vedkommende angiveligt afhænger af prisen. Hvad angår oksekød, siger indkøberne for COOP og Dansk Supermarked samstemmende, at kvaliteten af dansk oksekød er for ringe, og det er årsagen til den stigende import af udenlandsk oksekød.

Esben Meier, kategorichef for fersk kød hos COOP, forklarer, at dansk ikke er et kvalitetsstempel i sig selv.

- Danske forbrugere er i øvrigt ligeglade med, hvor kødet stammer fra, hævder Esben Meier. Men det er indkøbsdirektør Anders Jensen, Rema1000, ikke enig i.

I modsætning til de to supermarkedskæder COOP Danmark og Dansk Supermarked, som er af dansk oprindelse, har kædernes norske lillebror, Rema1000, valgt at satse på dansk kød. Udenlandsk kød kan forekomme i Rema1000’s butikker i mindre omfang, men standardsortimentet er dansk kød uanset, om det drejer sig om oksekød, svinekød eller fjerkrækød, oplyser indkøbsdirektør Anders Jensen.

- Det giver os simpelthen en god mavefornemmelse at satse på dansk kød, hvor vi ved, at såvel spisekvalitet som fødevaresikkerhed er i orden, fortæller Anders Jensen.

- Dansk kød er generelt lidt dyrere end udenlandsk kød, fordi der er så mange regler, som danske landmænd skal overholde, men til gengæld giver det os større sikkerhed for kvalitet, og det vil vi gerne betale for, siger Anders Jensen.

Han kan ikke nikke genkendende til COOP Danmarks og Dansk Supermarkeds problemer med spisekvaliteten af dansk oksekød. Vi bestiller bare det hos Danish Crown, vi skal bruge, og de leverer den ønskede kvalitet, siger han.

- Vi vil gerne være fri for fødevareskandaler, og det føler vi, at vi har større sikkerhed for at undgå med dansk kød. Desuden er det vores indtryk, at vores kunder foretrækker dansk kød, og derfor tror vi på, at dansk kød giver os loyale kunder.

- Men hvad er i øvrigt mere naturligt end at sælge danske varer i Danmark, pointerer Anders Jensen.

Læs også