Der er fornuft bag prisen på raps

(EFFEKTIVT LANDBRUG) FORARGET: Viceformand i Dansk Landbrug Ib W. Jensen er dybt forarget over grovvareselskabernes »ublu« priser på raps til såsæd. Men ifølge DLA, som indkøber og sælger en stor del af den danske rapsudsæd, er prisen fornuftig og styret af udgifter.

- Det er helt ude i hampen, at grovvareselskaberne tager den pris, de tager for raps til såsæd, mener viceformand i Dansk Landbrug Ib W. Jensen.

Han mener, at en pris på 20 kroner kiloet måske kunne forsvares, men at en pris på omtrent 100 kroner kiloet er helt hen i vejret.

- Det er uforståeligt, at der ikke er nogen konkurrence på det her område. Det virker nærmest kartelagtigt. Men der er desværre nok ikke så meget, man kan gøre ved det, for vi lever jo i et frit land, hvor man kan tage det for varerne, som folk vil betale, siger Ib W. Jensen.

Men den udmelding er helt i skoven, mener såsædschef i Den Lokale Andel (DLA) Kim Bonde Petersen.

- Vi betaler en forædler-afgift på mellem 40 og 50 kroner på de nyeste sorter. Dertil kommer udgifter til bejdsning, som på grund af afgifter er urimeligt høje og ligger på 15-16 kroner kiloet. Oveni kommer oprensning, emballering og administrationsudgifter, så den reelle produktionsudgift kommer op omkring 70 kroner kiloet, siger Kim Bonde Petersen.

Kim Bonde Petersen understreger, at man selvfølgelig kan diskutere prisen på mellem 40 og 50 kroner i forædlingsafgift, men også den mener han, der er god fornuft i.

- Man skal huske på, at forædlingsafgiften er forædlernes eneste mulighed for at tjene deres investeringer ind, og så er det jo meget naturligt, at de tager en høj afgift for de nyeste og bedste sorter. Men det kan da godt være vi skulle overveje, om vi skulle tilbyde en stabil, prisbillig sort, som vi kan få ned på omkring 50 kroner kiloet, siger Kim Bonde Petersen.

Læs også