(EFFEKTIVT LANDBRUG) Branchen havde opgjort tabet efter fugleinfluenzaen til 327 millioner kroner. Nu får avlerne 26 millioner i erstatning.
Fjerkræbranchen opgjorde de samlede tab efter fugleinfluenzaen til 327.714.000 kroner. På grund af en række tekniske regler så det i første omgang ud til, at der kun kunne udbetales fem millioner kroner til den danske branche, efter de havde søgt om 50 millioner kroner.
Nu er EU kommet Danmark i møde på enkelte punkter. Derfor er det godkendt i EU, at Danmark får 26 millioner kroner. EU finansierer halvdelen, en fjerdedel finansieres af branchen, og Fødevareministeriet vil anmode Finansudvalget om at finansiere den sidste fjerdedel.
- Da vi skulle begrænse produktionen, valgte vi i Danmark at lave tomgangsperioder på tre uger for at fordele presset mellem producenterne mest muligt, og for at vi hurtigt igen kunne tilpasse os. Men EU forlanger nu tomgangsperioder på seks uger for at give støtte, og det kan vi ikke lave om på med tilbagevirkende kraft, fortæller formanden for Det Danske Fjerkræråd, Jens Peter Rønholt.
EU’s krav blev først kendt i midten af juni. Rønholt glæder sig dog over, at man delvist er kommet Danmark i møde ved at forlænge perioden for markedstilpasninger frem til første august. Danmark havde ønsket denne periode løb frem til årsskiftet, for markedet er langt fra genoprettet efter udbruddene af fugleinfluenza.
- Det handler om hvor panikslagne folk bliver. I Italien og Grækenland har de reageret meget voldsomt, og de markeder er vigtige for os. I Danmark er vi fem millioner forbrugere, der hver spiser 20 kilo fjerkrækød. I Sydeuropa er der 30 millioner, der hver spiser 30 kilo fjerkrækød. Det er en væsentlig forskel, pointerer produktionsleder Arne Holm fra DanHatch.
- Informationen, der bliver givet til forbrugerne, er uhyre vigtig. Hvis man med det samme fortæller sandheden omkring situationen og samtidig fortæller, hvordan folk skal gebærde sig, kan skaden begrænses mest muligt. 95 procent af befolkningen kan godt håndtere den slags oplysninger, siger Arne Holm, der stadig ser fortrøstningsfuld på fremtiden.
- Der er stor interesse for danske kyllinger og for danske rugeæg på grund af den meget høje standard, vi har, fortæller Arne Holm, der dog også erkender, at med dagens priser er der et stykke vej, før økonomien igen hænger sammen.
Forbruget skal op, og det er vigtigt, vi kommer igennem med det budskab, understreger produktionsleder Arne Holm.
Salgsdirektør Arne Jensen fra Rose Poultry ser erstatningerne efter fugleinfluenzaen som overraskende lave til en branche, der fortsat har problemer.
- Markedet har været utroligt presset, og priserne har været meget langt nede. Markederne i Fjernøsten, der er rimeligt store markeder for os, er stadig lukkede, mens der er stabilitet med en opadgående tendens i de øvrige markeder. Forbruget i Europa er kommet tilbage på et mere normalt niveau. Mellemøsten udgør et helt specielt kapitel på grund af Muhammed tegningernes konsekvenser. Men der er dog ved at være lidt gang i Mellemøsten nu, fortæller Arne Jensen, der kan glæde sig over, at der er gode aktiviteter i de danske butikskæder.
Senere vil der komme en række salgsfremmende brancheinitiativer, fortæller han.
Arne Jensen ser med stor tiltro på fremtiden.
- Fjerkræ er sundt og har godt med protein. Men fremover kunne vi ønske mere fokus fra både myndigheder og medier på at det kød, der ligger i handlen er risikofrit, frem for den enorme mediedækning specielt i tv af de aktiviteter, der følger i kølvandet på fugleinfluenzaudbrud, siger salgsdirektøren fra Rose Poultry.