Overdreven frygt for fugleinfluenza

(Effektivt Landbrug) UHELDIGT: Fugleinfluenzaen er blæst mere op end godt er, mener fynsk fjerkræproducent.

- Lige for øjeblikket påvirker fugleinfluenzaen mig ikke, idet jeg ikke har dyr gående ude. Mit skrækscenarie ville være, at det kom i maj, hvor jeg står med 20.000 ællinger på markerne.

Det siger indehaveren af Funen Breeding i Verninge på Vestfyn, Jørgen Rasmussen, der igennem mange år har opdrættet fjerkræ - både kyllinger, ænder, gæs, kalkuner og vildtfugle - på friland. Efter slagtning sælges en stor del af dyrene i hans egen gårdbutik, ligesom han også leverer til nogle andre gårdbutikker og enkelte slagterforretninger rundt omkring i landet.

- Sidste år producerede jeg 4.500 ænder og 750 gæs herhjemme, og på en nabogård lavede jeg 3.000 kyllinger og 300 kalkuner, fortæller Jørgen Rasmussen, der mener, at medierne er med til at blæse fugleinfluenzaen op til noget, som vi her på vore breddegrader ikke behøver at frygte særlig meget for.

- Jeg synes da selvfølgelig, det er slemt, at der rundt omkring - især i Østen - måske er op mod et halvt hundrede mennesker døde af fugleinfluenza, siger Jørgen Rasmussen. Men det er i områder, hvor man bor tæt sammen med dyrene, og hvor man nok - lige som man også gjorde her i landet i gamle dage - hugger hovedet af en høne, hvis den ser lidt sløj ud, og koger suppe på den, så der ikke går noget til spilde.

- Men, fortsætter den fynske fjerkræproducent, jeg kan levende sætte mig ind i situationen for dem, der har fjerkræ gående ude, og som nu skal holde dyrene inde og dermed ændre drastisk på hele deres produktion, - for eksempel de økologiske producenter.

- Sidste år, da der blev talt og skrevet meget om fugleinfluenza, havde jeg 4.000 ænder gående ude på markerne. Og da skulle jeg helst ikke vise mig nogen steder. Mange frygtede vist, at jeg skulle smitte dem med fugleinfluenza.

- Og dengang der var tilfælde af Newcastle Disease hos nogle jyske fjerkræproducenter, kostede det mig 200.000 kroner, fordi jeg måtte holde lukket i tre uger. På det tidspunkt havde jeg ænder, der skulle slagtes, og det fik jeg forbud mod. - selv om man egentlig skulle tro, det havde været klogere at lade mig slagte ænderne og dermed reducere risikoen for spredning af en eventuel smitte. Det viste sig, at mine ænder ikke havde Newcastle Disease. Men jeg har stadig ikke fået svar fra veterinærmyndighederne på mit krav om erstatning.

- Som sagt berører påbudet om at holde dyrene inde mig ikke lige her og nu. Det er først hen i maj måned, at jeg sætter slagtedyr ud på marken, slutter Jørgen Rasmussen.

Læs også