(LANDBRUG FYN) Danske svineproducenter – også fynske – vender i stigende grad blikket mod øst.
Faldende økonomi og skærpede miljøkrav er de væsentlige drivkræfter hos de danske svineproducenter, der gennem de seneste år har vendt blikket mod øst og etableret svinefarme i udlandet. Endnu er der dog ikke tale om nogen »udvandringsbølge«.
- Interessen er svagt stigende, konstaterer chefkonsulent Jan Brochstedt Olsen, LandboFyn i Vissenbjerg. Han vurderer, at der i øjeblikket er omkring en halv snes fynske svineproducenter, som aktivt tager del i udenlandske projekter. Dertil kommer en større gruppe, som »sonderer terrænet« samt en række personer, der køber aktier i de selskaber, som står bag driften af de udenlandske svinefarme.
Det er først og fremmest de tidligere østlande, der trækker. Rusland, Ukraine, Polen, Slovenien, Slovakiet, Tjekkiet, Rumænien og Bulgarien er alle blandt de lande, som foreløbig har fået besøg af danske svineproducenter.
- I dag er der danskere involveret i 20-25 projekter forskellige steder i verden, vurderer Jan Brochstedt Olsen, som peger på, at mange svineproducenter efterhånden er lede og kede af den stemning, der hersker omkring dansk svineproduktion.
- Svineproducenterne bliver nærmest daglig udråbt som kriminelle. Oveni kommer der hele tiden nye regler, love og kontrolsystemer. Det er – sammen med økonomien der naturligvis er et vigtigt incitament – årsagen til, at et stigende antal landmænd er begyndt at undersøge mulighederne for at etablere sig i andre lande, siger chefkonsulenten.
TEKST: EBBE MORTENSEN