Landbruget skaber liv

(Effektivt Landbrug) Landbrugets indtjening er afgørende for mulighederne for at gøre landets udkanter til attraktive levesteder.

- Det vil blive en god dag for landbruget, fordi erhvervet får en central rolle at spille i landdistriktsudviklingen. Det sagde fødevareminister Hans Christian Schmidt (V) til Effektivt Landbrug umiddelbart inden, tirsdagens landdistriktskonference med deltagelse af 200 ildsjæle, embedsfolk og organisationsrepræsentanter gik i gang i Odense.

Fra 2007 og frem til 2013 tilflyder der de danske landdistrikter en milliard kroner fra EU´s landdistriktsprogram. Det er den bedst mulige måde at bruge disse penge på, ministeren ønskede inspiration til ud fra et generelt regeringsønske om at gøre hele Danmark attraktiv at bebo, og give vækstmuligheder over alt.

- Landbrugets indtjening er helt afgørende for mulighederne for at skabe attraktive levevilkår på landet, sagde Barbara Diklev fra Landsforeningen af Landsbysamfund.

Trods indimellem knubbede ord til landbruget om dyrevelfærd, gyllelugt og manglende omsorg for naturen, var deltagerne ikke i tvivl, da ministeren i en absolut uforpligtende og vejledende afstemning bad dem prioritere mellem fire indsatsområder.

Deltagerne satte attraktive levevilkår og bedre konkurrenceevne i jordbrugs- og fødevaresektoren på henholdsvis første- og andenpladsen med 30 og 27 procent af stemmerne. På tredjepladsen kom bedre natur og miljø på landet, og på fjerdepladsen nye job på landet med henholdsvis 20 og 14 procent af stemmerne. Ni procent stemte på »andet«, og havde mulighed for på små gule sedler på opslagstavler at nuancere deres valg.

Læs også