Madskoler giver gode oplevelser

(LANDBRUG FYN) SUNDT OG SJOVT: Fyns 4H arrangerer i år fire madskoler med mad og motion rundt omkring på Fyn.

Sidste år arrangerede 4H - landbrugets organisation for alle børn og unge, der kan lide at have med dyr, natur og haver at gøre - som et pilotprojekt madskoler forskellige steder rundt omkring i landet, heraf en på Fyn, nemlig i Midtfyns 4H.

Det var så stor en succes, at der i år bliver omkring 35 madskoler landet over. Ikke færre end fire af disse finder sted på Fyn, nemlig hos Strib 4H på Lillebæltskolen i Strib, hos Midtfyns 4H på Carl Nielsen Skolen i Nørre Lyndelse, hos Aktivitetsgårdens 4H på Stenstrup Skole i Stenstrup, og hos Jordløse og Omegns 4H på Jordløse Friskole i Jordløse.

Madskolerne finder sted i den sidste uge i skolernes sommerferie, i hele ugen fra mandag den 1. august til og med fredag den 5. august, hver dag fra kl. 8.30 til 15.30. Desuden afholdes i ugens løb en hyggeaften, hvortil forældre og søskende inviteres, og hvor børnene laver mad.

4H madskolerne er for børn fra 6 til 12-14 år. En uges madskole koster 400 kroner, og prisen inkluderer mad og drikke, en flot opskriftsamling, en T-shirt, medlemskab af 4H for resten af året og - en masse gode oplevelser.

Madskolerne arrangeres i et samarbejde mellem 4H og Landbrugsraadet, herunder Danske Slagterier, Dansk Landbrug, Mejeriforeningen og Kødbranchens Fællesråd. Brancheforeningerne donerer materialer til madlavningen. For eksempel leverer Mejeriforeningen mælk hver dag.

I Jordløse og Omegns 4H er det formanden, Preben Andersen, og hans kone, Anne, der står for den praktiske gennemførelse af madskolen. Anne Andersen er uddannet køkkenleder og arbejder som køkkenassistent i storkøkkenet Tømmergården i Faaborg, hvor hun er med til at lave mad til 350 mennesker hver dag. Hun har også tidligere kørt kurser i madlavning.

- Formålet med madskolen er at lære børnene noget om god og sund mad - og give dem en opfattelse af, hvad der er rigtigt og godt. Og så kan det måske smitte af på forældrene, siger Anne Andersen. Undervejs skal de også have noget leg og motion. Og de kommer på besøg hos nogle landmænd, så de kan se, hvor kød, mælk m.m. kommer fra.

- Vi håber på 20 børn på hver madskole siger Preben Andersen, der finder det for ringe, at børnene ikke i folkeskolen lærer noget om at lave ordentlig mad af ordentlige råvarer.

Sidste frist for tilmelding til de fynske 4H madskoler er fredag den 3. juni. Tilmelding kan ske på følgende telefonnumre: Strib: 6440 0222. Midtfyn: 6590 2724. Stenstrup: 6226 1428. Jordløse: 6473 3494.

I øvrigt kan man se mere om 4H-madskolerne på: www.madskoler.dk.

TEKST: ANDERS KURT SIMONSEN

Læs også