Snehvide er flyttet til Mammen.

Ullerslev Mejeri har stoppet fremstillingen af Snehvide danablu. Virksomhedens berømte »kronjuvel«, der i 1995 blev kåret som verdens bedste danablu, bliver nu produceret på Mammen Mejeri. De runde oste pakkes og distribueres dog fortsat fra det fynske mejeri på Vestergade i Ullerslev.

- Når vi slår kræfterne sammen, bliver vi mere effektive, siger mejeriejer Niels Stage Pedersen, om flytningen af danabluproduktionen, der skal gøre plads til en større produktion af rygeost på Ullerslev Mejeri, der ejes af Niels Stage Pedersen og sønnen Christian Stage Pedersen i fællesskab.

- Det er vores plan at flytte produktionen af rygeost fra Gundestrup til Ullerslev, fortæller Niels Stage Pedersen, der for et par år siden købte Gundestrup Mejeri på Sydfyn, hvor der fortsat produceres rygeost i lange baner.

- Salget af rygeost stiger kraftigt, og i år kommer vi sandsynligvis op på at lave det dobbelt af sidste års produktion, som var på lidt over 200.000 rygeoste, fortæller Niels Stage Pedersen, som tilføjer, at flytningen til Ullerslev gerne skulle være på plads, så man er klar til den kommende højsæson for rygeost, der starter i april-maj.

Derfor er håndværkere i øjeblikket i fuld gang med en gennemgribende renovering og tilpasning af Ullerslev Mejeri, som foruden rygeostproduktionen også fortsætter den nuværende produktion af koncentreret mælk og fløde, der sælges til alverdens lande, men udelukkende til eksport.

Den eksisterende aftale med de fynske mælkeproducenter i Leverandørforeningen til Ullerslev Mejeri fortsætter også med de 13 nuværende leverandører.

- De leverer deres mælk til mig, og så sælger jeg den videre til Ørbæk Mejeri. Det er en aftale, vi har lavet, og den drejer sig om 10 millioner kilo mælk om året, fortæller Niels Stage Pedersen, der udover mejeriets egen produktion også opkøber og sælger oste fra andre mejerier gennem handelsselskabet J.C. Stage, som han også ejer.

- Vi køber oste hos både Arla, Them og Mammen og er på den måde leveringsdygtige i næsten al slags ost. Men vores hovedprodukter er - foruden vores danablu - Kong Hans ostene og Stærk Ullerslev, fortæller den fynske mejeriejer, som tilføjer, at Kong Hans osten, som har fået stor succes, om nogen tid også kommer på markedet i en slankere 30 procents udgave.

- Men først når vi har fundet den helt rigtige ost, understreger Niels Stage Pedersen, der ikke vil sende en ost på markedet, som senere skal »rettes til«. Det er nemlig altid en dårlig forretning.

Den fynske mejeriejer tror på fremtiden for de mindre mejerier, men konkurrencen på eksportmarkedet, hvor mejeriet i Ullerslev afsætter 95 procent af sine produkter, er en benhård affære.

- Det er ikke sødsuppe. Og det skal det heller ikke være. Vores opgave er at samle op på de små nicheproduktioner. Det er der, vores styrke ligger. Vi skal ud og finde dem, der vil have tre-fire-fem paller ost, og så lade Arla og de andre store selskaber tage sig af de største kunder, siger Niels Stage Pedersen.

- Vi har også store aftagere i vores kundegruppe, men det er de mindre aftagere, der er vores hovedkunder, understreger han.

Når det gælder hjemmemarkedet, er det ifølge Niels Stage Pedersen uhyre vigtigt, at man som mejerivirksomhed kan levere en ensartet produktkvalitet fra gang til gang. Det er faktisk det allervigtigste, vurderer mejeriejeren.

- Folk vil have den samme kvalitet og samme smag fra gang til gang, hvis de køber en bestemt ostetype, siger han.

Men alt i alt vurderer den fynske mejeriejer, at det er blevet nemmere at være et lille mejeri i dagens Danmark.

- Vi har nemmere ved at komme ind og handle med supermarkederne, end vi havde for fem år siden, men det kræver, at vi har de rigtige produkter, og at de er ensartede fra gang til gang. Førhen levede vi på rygraden. Nu skal vi være mere professionelle for at klare os. Så på den måde er det også blevet sværere, siger Niels Stage Pedersen.

Når rygeosteproduktionen om nogle måneder er flyttet fra Gundestrup til Ullerslev, vil det sydfynske rygeostemejeri blive sat til salg. Niels Stage Pedersen forventer, at det meget vel kan ende med at blive et nyt, fynsk gårdmejeri.

Men det kræver også professionalisme at drive et gårdmejeri i dag.

- Små gårdmejerier, der skal ud og sælge 500 kilo mælk og syv kilo ost, får det meget svært i fremtiden. Man skal op og lave en vis mængde. Det er også den tendens, vi ser, når det gælder de eksisterende gårdmejerier. Tidligere var kvaliteten af deres produkter meget svingende, og man købte dem kun, fordi de kom fra et gårdmejeri. I dag er kvaliteten steget, siger mejeriejeren fra Ullerslev.

- Professionalisme er et nøgleord, hvis man vil drive mejerivirksomhed i fremtiden, lyder det fra Niels Stage Pedersen.