Mælkeproducent Torben Pedersen, Mosevang I/S, Holsted, har ladet sig inspirere af et par rejser til USA og noget fælles projektarbejde i sin erfa-gruppe, inden han gik i gang med at bygge en ny opdrætsstald. Den er på 4.300 m² rummer 530 styk opdræt, samt seks styk to-klima-bokse til småkalve.

- Vi er nogle stykker, der har sat os sammen for at finde ud af, hvilke krav, vi stiller til en velfungerende opdrætsstald. F.eks. et princip om, at der ikke må være kvægtrafik hen over foderbordet, forklarede Torben Pedersen, i forbindelse med at 25 kolleger var på besøg, som led en faglig dag arrangeret af Jysk Kvægrådgivning.

- Jeg er så den første i min erfa-gruppe, der fik »lov« til at bygge en stald, fortalte Torben Pedersen.

Stalden, der blev taget i brug midt i august, er en del af udmøntningen af en beslutning på Mosevang I/S om at øge fokus på kalvesundhed fra kalv til kælvekvie ud fra en betragtning om, at det er en investering, der skal give gode malkekøer.

Torben Pedersen har været omhyggelig med at udforme stalden, så der kunne spares arbejdstimer både under opførelsen og i det daglige brug.

- Det løber hurtigt nogle timer på, når en murer skal lave et opspring. Derfor har jeg ikke brugt opspring ved vaskevæggene mellem de forskellige afsnit, ligesom der heller ikke er støbt nogen kant ved foderbordet. Det er i stedet lavet i træ. Det er langt billigere, forklarede Torben Pedersen.

Andre steder er der dog investeret ekstra.

- Et af principperne er, at det skal være muligt for en mand at flytte dyrene. Det har godt nok kostet lidt ekstra arbejde med byggeplanen og nogle ekstra udgifter blandt andet til låger, der kan svinge to veje, forklarer og tilføjer:

- Her er det især vigtigt, da kviestalden ligger et stykke vej fra kostalden, og det derfor hurtigt tager tid at hente en ekstra mand.

Indretningen er lavet med en drivgang på langs i midten og udvendige foderborde. Småkalvene begynder ved sydenden, og kalvene flyttes så kontinuerligt ned gennem stalden til de tages ud som drægtige kvier ved nordgavlen.

- Jeg har set andre steder, at man roterer rundt, så man flytter kalvene ned langs den ene side og op langs den anden, så de færdige kvier kommer til at stå over for småkalvene. Det system har vi valgt fra, forklarer mælkeproducenten.

Gulvet i stalden er Perstrup drænede gulve.

- Når man bruger skrabere på et gængs plant betongulv har man ofte det problem, at møget tørrer ud, så det sætter sig fat i et tykt lag. Men med Perstrup-gulvet, hvor det det tynde ligger i de drænede riller, sker der det, at gulvet fugter op når skraberne kommer og presser det frem. Derfor får man ikke problemer med tørt møg, forklarede dagens vært.

Udmugningen er dog ændret efter Torben Pedersens anvisninger.

- I de kostalde, hvor jeg har set skrabere, virker det som om nogle af køerne bliver skræmt af skraberen. Derfor har vi fået lavet en speciel nedgearing af skraberen, så den kører ved 40 procent af den normale hastighed.

- Jeg har ellers længe været modstander af fast gulv, men jeg vil vove den påstand, om to år bliver der ikke bygget flere kvægstalde med spaltegulv, sagde Torben Pedersen.

Gardinventilationen i siderne på Mosevang I/S’ nye opdrætsstald sikrer frisk luft og et behageligt klima. Den konstante luftudskiftning mærker småkalvene imidlertid som træk. Derfor har bygherren udtænkt en ny type to-klima boks til småkalve.

Inspirationen er naturligvis hentet fra svineproduktion. På fronten af boksene har leverandøren af inventaret Dan Egtved A/S monteret samme type gennemsigtige plader, der bruges til at skabe lysindfald i tagkippen. Samme materiale er meget passende brugt som halvtag på den forreste ende af rummet. Den todelte overdækning er monteres med et hængsel i yderside, så de kan klappes med et enkelt snoretræk på et spil.

Både de lodrette og vandrette sammenføjningerne er tætnet med PVC-strips.