64 år med landbrugsmaskiner

(LANDBRUG FYN) Før krigen gik Bent Madsen i lære i onklens værksted i Hjallese. Som 80-årig har han nu afhændet sin landbrugsmaskinforretning, og fredag inviteres til reception.

I december 1939 kom den dengang 15-årige Bent Madsen i lære hos sin onkel Peter Jørgensen på Hjallese Maskinfabrik. På værkstedet, som stammede helt tilbage fra 1800-tallet, blev der produceret radrensere, river og andre hesteredskaber.

Lige siden har Bent Madsen beskæftiget sig med landbrugsmaskiner - dog lige med undtagelse af 1944-45, hvor han som nyudlært landbrugsmaskinsmed var inde som soldat.

Efter soldatertiden vendte han tilbage til lærestedet, som han straks efter som 22-årig måtte overtage, da onklen døde.

- Sammen med en ansat kom vi i gang med at samle selvbindere for Brdr. Bendix, og snart kom de første Ava mejetærskere fra firmaet - i samlesæt på Odense Banegård, fortæller den nu 80-årige Bent Madsen, der netop har afhændet Hjallese Maskinfabrik for at nyde pensionisttilværelsen sammen med sin kone efter ikke mindre end 64 meget aktive år i landbrugsmaskinbranchen.

- Jeg husker, hvordan vi dengang samlede mejetærskere i løbet af dagen, og så om aftenen kørte ud med maskinen efter lastbilen. Og som regel havde et tærskeværk med hjem i bytte.

Da det legendariske importfirma Brdr. Bendix sidste i 40’erne fik New Holland pressere og lidt senere Clayson mejetærskere på programmet, blev disse mærker hjørnestenen i Hjallese Maskinfabrik.

Således har Bent Madsen solgt det største antal New Holland pressere på Fyn gennem tiderne - og højst med hjælp af en medarbejder foruden sin kone Karen Marie, som stod for kontor og lager gennem de mange år, også forestået service og reparation på fornemste vis overalt hos fynske landmænd.

Det bekræftes af Chr. Knudsen, Nørregård ved Sdr. Nærå, hvis far sammen med tre naboer købte den første New Holland presser af Hjallese-smeden tilbage i 1964.

- I 1970 købte vi så selv en ny New Holland ballepresser, der kørte i seks år, inden den blev udskiftet med den helt nye New Holland 376 presser, fortæller Chr. Knudsen,

Den dag i dag bruges den røde ballepresser stadig på gården til presning af hø og halm til stedets fine hold på 20 heste af racen Dansk Varmblod. Og fortsat er det primært hustruen Ruth Knudsen, der tager sig af dette arbejde. Således nåede hun et år op på at presse ikke mindre end 50.000 baller med 376’eren.

- Altid har vi fået den bedste service af Bent Madsen, både med hensyn til presseren, de to mejetærskere og andre landbrugsmaskiner, som vi har købt hos Hjallese Maskinfabrik, siger parret på Nørregård om samhandlen, som efter de mange år nu må ophøre.

På grund af det høje aktivitetsniveau måtte Bent Madsen i 1978 flytte fra Hjallese til Kratholm, hvor et nybygget værksted stod klar på industriarealet.

Her har landbrugsmaskinforretningen siden haft til huse, og herfra er både solgt og repareret et utal af New Holland maskiner og øvrige landbrugsmaskiner.

For at få mere tid til hus og have tog Karen Marie og Bent Madsen i år beslutningen om at sælge forretningen, og her pr. 1. maj er bygningerne afhændet til en bilmekaniker.

For at have mulighed for at sige pænt tak til kunderne for de mange års samhandel inviteres der på fredag, den 25. juni, til reception på Fangel Kro i tidsrummet fra kl. 12 til 15.

Læs også