Anders fik Aller Mølle legatet

(LANDBRUG SYD) En synlig overrasket, men også meget glad prismodtager, Anders Rosenkvist, 40, fra Gånsager ved Skærbæk modtog årets Aller Mølle legat.

Aller Mølle gav i forbindelse med indvielsen af Sønderjysk Landboforenings center i Vojens foreningen ret til i tre år at indstille en kandidat til et legat på 5000 kr. Den tredje og sidste modtager blev Anders Rosenkvist, Gånsager.

Foreningens formand, Gert Karkov, motiverede indstillingen på denne måde:

- Anders Rosenkvist er en værdig repræsentant for det sønderjyske landbrug. Samtidig er han en noget anderledes repræsentant end de landmænd, vi træffer mest. Anders kommer med en baggrund fra det nordsjællandske og helt uden tilknytning til landbrugserhvervet - altså en lidt anderledes vinkel.

- Samtidig er Anders en drivkraft i det lokale arbejde, og han yder her en stor indsats. Gennem det, som han har drevet det til, viser han både os og andre, at landbrugserhvervet ikke er forbeholdt dem, der er født og opvokset i miljøet. Der er også plads til andre.

- Det er og har været en stor glæde at give en gave på denne måde i stedet for det traditionelle billede. Det valg, der i dag er foretaget, viser, at erhvervet også har - og skal have - plads til andre end de sædvanlige. Det er vigtigt at vise, at vores erhverv løbende kan tilpasse sig forandringerne.

En synlig rørt Anders Rosenkvist takkede for den store hæder, som han var blevet tildelt. Det kom som en stor overraskelse. Og så kunne han bedre forstå, hvorfor Jutta skulle med til erfa-gruppemøde på Aller Mølle. Hun skulle jo ellers have kørt børn til svømning. »De andre skal da ikke bestemme, om du skal med!«.

Her kom han ind i kvægstald og så den første kalveboks - og så var hjertet tabt. Han ville være landmand. Men det holdt hårdt. Første gang, han skulle søge plads, måtte han søge 65 steder, før det endelig lykkedes. Han kunne jo ikke køre traktor eller alt det, som andre karle kunne. Så det første sted blev med tre måneders prøvetid og en meget lav løn.

- Men jeg skal vise dem, fortalte Anders.

Men så begyndte det at blive lettere. Efter forskellige pladser og skoleophold i Tønder - hvor han fandt Jutta - og Gråsten købte Jutta og Anders ejendommen i Gånsager i 1993. Et lille sted - men det var, hvad pengene rakte til. Stedet er løbende blevet passet og udvidet, så der nu er godt 100 jerseykøer og ca. 75 ha.

- Men det er vigtigt, at de unge selv vil være med. Det nytter ikke rigtig noget, hvis de hellere vil sidde inde for at se fjernsyn og sende sms-er, konstaterede Anders.

Læs også