Fyn mister millioner

(LANDBRUG FYN) For de fynske landbrugsorganisationer betyder bortfaldet af statstilskuddet til konsulenttjenesten omkring fem en halv millioner kroner mindre på næste års budgetter.

Også ude i de lokale rådgivningscentre påvirkes budgetterne af det mistede statstilskud.

Ved en rundspørge hos de tre landboforeninger på Fyn og Fyns Familielandbrug, som Landbrug Fyn foretog i torsdags, blev det oplyst, at der i alt må ses bort fra omkring fem en halv millioner kroner i det kommende år.

- Vi foretog en tilpasningsrunde allerede i sommer, hvor vi tog afsked med fem ansatte. Derfor forventer vi ikke yderligere tilpasning, siger direktør hos LandboFyn i Vissenbjerg, Dorit Greve.

Hun minder dog også om, at kvæggangen på landbocentret i forbindelse med strukturændringerne i kvægrådgivningen er blevet næsten tom.

Derfor undersøges mulighederne for udlejning af kontorer i den kun et år gamle bygning - gerne til landbrugsrelaterede virksomheder. Foreløbig er et lejemål i hus. Det er Lifa-landinspektørerne fra Aarup, som har rykket to ansatte ind hos LandboFyn.

På spørgsmålet om, hvad LandboFyn nu mister i konsulenttilskud, oplyser Dorit Greve, at det i forhold til indeværende år ligger i størrelsesorden 1,8 millioner kroner.

- Vi har lige haft bestyrelsesmøde, og det er besluttet, at bestyrelse og ledelse vil undersøge og overveje forskellige muligheder med hensyn til konsekvenserne af bortfaldet af tilskuddet. Hvad der kommer ud af overvejelserne, kan der ikke siges noget om endnu, men en nærliggende konsekvens kunne være en stigende tendens i ydelserne.

- Det ligger fast, at vi ikke vil sætte priserne op, ligesom vi heller ikke vil fyre folk. I kraft af, at vi er en forening med medlemsfremgang, er vi nok privilegeret i forhold til så mange andre. Vi har ikke en hel masse opgaver, som er afhængige af statstilskuddet, men vi skal stille skarpt på, hvad vore medlemmer har brug for, og så nok bruge mere tid også på andre opgaver.

- For kontoret i Odense vil vi totalt set miste ca. 400.000 kroner i tilskud. Det vil især gå ud over planteavl og ungdomsarbejdet (4H), mens driftsøkonomiområdet ikke vil blive særligt berørt. Selv om bestyrelsen endnu ikke er færdig med budgetterne for næste år, så ligger det dog allerede fast, at nedskæringen betyder, at en planteavlskonsulentstilling ikke vil blive genbesat.

- Alt i alt kommer det til at gøre ondt. Og egentlig er det lidt grotesk, understreger Ib W. Jensen. Således lægges der i Vandmiljøplan III op til en større grad af videnformidling. - Og så fjerner man pengene til videnformidling!

Læs også