Den fynske landbrugsmaskinbranche er verdenskendt. Eller har i hvert fald været. Hvem kender ikke Fiona såmaskinerne eller Taarup’s grønthøsere og slåmaskiner - og husker Fraugde plovene, Langeskov plovene, såmaskinerne fra Stegsted og Mica kværnene?

Med årene er det imidlertid tyndet noget ud i rækken af fynske producenter af landbrugsmaskiner. Af privatejede virksomheder er Fiona Maskinfabrik A/S i Bogense i dag stort set ene om at repræsentere de fynske farver i den store verden.

Det gør de til gengæld flot - fabrikkens størrelse og den skarpe konkurrence til trods.

Til ikke mindre end 30 lande eksporteres de kendte maskiner fra den over 100 år gamle fabrik på Nordfyn. Derfor var det naturligt, at Fionas store program af jordbehandlingsredskaber og sågrej var repræsenteret ved sidste uges gigantmesse i Hannover, Agritechnica 2003, der havde over 1500 udstillere fra hele verden.

- Faktisk er vi den eneste tilbageværende såmaskinefabrik i Danmark, og i Europa findes vel i dag omkring 15 kolleger, som stort set alle er overtaget af store koncerner, kunne Fionas indehaver, Erik Jensen, fortælle i en pause på messens førstedag, der primært var afsat til besøg af forhandlere og pressefolk - heriblandt altså også den fynske verdenspresse.

- Foruden messen her, hvor der forventes 250.000 gæster, har vi stand på Elmina i Sverige og hvert år på Agromek i Herning. Det giver en masse kontakter ikke alene til de besøgende landmænd, men også til vore forhandlere og samarbejdspartnere på eksportmarkederne.

På Hannover-messen var målet især en udbygning af kontakter til Rusland og Kina, hvor Fiona Maskinfabrik på linie med den øvrige landbrugsmaskinbranche ser betragtelige fremtidsmuligheder i takt med markederne modnes.

Trods den begrænsede fabriksstørrelse med 40-50 ansatte har Fiona Maskinfabrik et stort udbud af maskiner at kunne tilbyde. Tilbage i 1995 var virksomhedens prisliste på 24 sider. Fra disken på årets messestand må de interesserede nu slæbe af sted med en moppedreng på 84 sider - indeholdende over 60 forskellige redskabskombinationer.

- Især indenfor placering af gødning og såning af græs har vi specialiseret os. Og siden 1996, hvor vi har brugt omkring 20 millioner kroner til udvikling, er det gået stærkt på alle så-områder, siger Erik Jensen, der købte fabrikken i 1990 efter en fortid som revisor.

Fiona har dermed i dag et veludbygget program, og nu gælder det en øget salgsindsats. Derfor er netop ansat to nye sælgere.

Det er især de mindre redskaber, som Fiona Maskinfabrik satser på. 70 procent af alle såmaskiner, som sælges i Europa er fortsat 3 meter udgaver, men tendensen går mod større enheder.

Derfor fås de fleste harver, rotorharver og såmaskiner fra Bogense-fabrikken også i 4 meters udgaver, og tilmed er 8 og 9 meters såmaskiner nu også kommet på programmet.

Erik Jensen påpeger, at disse store enheder primært er beregnet til de østeuropæiske markeder, og den første ni meter brede såmaskine kører allerede i Kroatien.

- Trods størrelsen er basiskomponenterne i maskinerne ens, forklarer Fiona-direktøren og tilfører, at påbygningsmaskiner til fabrikkens egne harver og fremmede redskabsfabrikater fortsat vil være hovedproduktionen på Fiona Maskinfabrik. Det være sig såvel traditionelle såmaskiner som luftsåmaskiner og specialsåmaskiner til gødning og frø.

Om økonomien for den nordfynske fabrik, der på markederne verden over kæmper side med langt større redskabskoncerner, oplyser Erik Jensen beskedent, at tallene på bundlinien er sorte.

Og det er han naturligvis godt tilfreds med i den hårde konkurrence, når direktøren lige at sige, inden han igen på engelsk må forklare i detalje på en af de udstillede, fynske såmaskiner.