Øko-forsøg med gamle kornsorter
(LANDBRUG SYD) Der stod dyrkningsmetoder og gamle kornsorter som enkorn, spelt og hvede på programmet, da LandboSyd inviterede til økologisk rundtur på sønderjyske marker.
LandboSyd har i 2001 etableret to marker med demonstrationer med det formål, at sammenligne det nordtyske økologiske driftssystem med brug af kløvergræs, ingen husdyrgødning og radrensning, med det danske økologiske system, hvor der bruges husdyrgødning og ukrudtsbekæmpelsen ofte sker med ukrudtsharve.
Sammen med andre gamle kornsorter som for eksempel enkorn, der især kendes på sin karakteristiske stærkt grønne farve, og som kan anvendes i müsli-produkter og grød, blev de gennemgået af planteavlskonsulent Claus Østergaard, der sammen med kollegaen Birgitte Popp Andersen var de ansvarlige og turguider på rundturen.
Foreløbig har det kunnet konstateres, at ved større rækkeafstande, stiger problemet omkring ukrudtsplanten agerkål. Alligevel er vårhveden på fremmarch.
- En af fordelene ved vårhveden er, at den er længere end byg. Samtidig var sidste år et dårligt byg-år, konstaterede Birgitte Popp Andersen, der samtidig uddybede ukrudtsforsøget omkring agerkål, hvor der har været forsøgt med forskellige frekvenser af harvning.
- Konklusionen indtil videre er, at agerkålen er utroligt svær at komme til livs, da den ofte konkurrerer med afgrøderne. Vi skal ind på vintersæd for at holde den i ave.
Det blev til en rundvisning og gennemgang af disse forsøg, efterfulgt af et besøg ved yderligere en forsøgsmark ved Rugbjerg, hvor der laves forsøg med samdyrkning af korn og ærter, hestebønner og lupiner.
Rundturen sluttede af i Løjt Skovby med demonstration af kvik-up harve og eftervirkning af behandling i efteråret 2002 i vårbyg.