I næsten tre år har Allested Mejeri stået tomt og ligget hen som en spøgelsesfabrik. Nu er det slut. Sidste år i september købte Løgismose Mejeri den midtfynske virksomhed. Og i øjeblikket er de nye ejere i gang med en gennemgribende renovering af det tidligere andelsmejeri. Senest 1. april starter produktionen på det nye Løgismose Mejeri A/S, som dermed flytter adresse fra Hårby til Allested.

- Vi har købt Allested Mejeri af flere grunde. Der var ikke længere plads nok i Hårby. Udstyret var heller ikke tidssvarende, og vi havde mange tunge løft og meget surt arbejde. De ting kan vi eliminere her, siger adm. direktør i Løgismose Mejeri, Steen Aalund Olsen, der fortæller, at Løgismose i Hårby havde 900 kvadratmeter til rådighed i to plan. I Allested råder mejeriet over 4.500 kvadratmeter i ét plan.

- I Hårby udnyttede vi kapaciteten fuldt ud. Nu er vi ikke længere låst fast. Og det passer os godt, siger mejeridirektøren.

- De står bare og venter. Men nu skal vi lige have økonomi i tingene og mejeriet til at fungere først. Når det er sket, ser vi, hvad næste skridt bliver, siger han og tilføjer, at første skridt meget vel kan blive bygning af en ny lagerhal til Løgismose Vin, som lejer sig ind i nogle af de 4.500 kvadratmeter i Allested. Det vil skabe rum for en større vækst i mejeriproduktionen.

- Med købet af Allested har vi fået et stort vækstpotentiale. Vi kan faktisk femdoble produktionen. Jeg vil tro, at vi kan lave en omsætning på mellem 100 og 200 millioner kroner alene på vores egne produkter, siger Steen Aalund Olsen, som fortæller, at mejeriet også har en mindre import af blandt andet svenske oste.

En af de nye produktioner på mejeriet i Allested kunne blive hytteost.

- Der er et stort vækstpotentiale i hytteost. Vi har flere kunder, som allerede har spurgt, om vi ikke vil lave det. Så det kan meget vel komme på tale. Anlægget her er også meget velegnet til den form for produktion, siger Løgismose-direktøren.

Mejeriet startede i det små med fremstilling af fynsk rygeost. Og det viste sig hurtigt, at hvis man bare holdt fast i de gamle håndværkstraditioner, så var der andre end fynboer, der satte pris på rygeost, der stadig ligger højt oppe på Løgismoses salgsbarometer.

Ud over rygeost fremstiller mejeriet en række specialoste - både økologiske og konventionelle, samt fromage frais og fromage blanc. Den kraftigste vækst har mejeriet haft på fetaost, som produceres i mange forskellige varianter. I år kommer der yderligere tre nye på markedet.

- Den økologiske produktion er ikke faldet, men vi har ekspanderet kraftigt på det konventionelle område. Det er ikke noget, vi har gjort bevidst. Vi vil stadig meget gerne producere økologiske produkter. Men markedet er større for konventionelle produkter på grund af prisdifferencen, siger Steen Aalund Olsen, der oplyser, at mejeriet i øjeblikket i alt producerer 500.000 tons ost på årsbasis.

- Vi er selv imponerede over, at vi har kunnet køre den mængde igennem på det gamle mejeri i Hårby. Men det var også nødvendigt at køre med syv-dages uge for at følge blot nogenlunde med den stigende efterspørgsel, som vi oplevede sidste år. Vi måtte sige nej til nye kunder. Og det er dybt utilfredsstillende, siger mejeridirektøren, som heller ikke bryder sig om syv-dages ugen.

- Det ligger i moderne virksomhedsledelse, at produktionsanlæg helst skal udnyttes så meget som overhovedet muligt. Det er ikke min holdning. Jeg vil gerne have en overkapacitet. Og når vi når frem til fredag over middag, så skal mejeriet holde stille, så medarbejderne kan komme hjem og holde fri sammen med deres familier. Der skal være plads til andet end arbejde. Det sætter jeg selv pris på. Og det ved jeg, medarbejderne også gør.

- Når Arla lukker anlæg, forsvinder der samtidig nogle produkter fra markedet. Man kan jo ikke lave alt på tre ostemejerier. Det er naturligvis heller ikke meningen. Produktioner på 300, 500 og 900 tons og den slags småtterier gider Arla ikke lave mere. Men nogle af de produktioner kan være interessante at samle op for os. Her ligger der bestemt nogle muligheder, siger Steen Aalund Olsen.

Mælken til produktionen på Løgismoses mejeri i Allested får mejeriet fra mindre mejerier i Jylland.

- Hvis vi vil, har vi mulighed for at købe mælk i udlandet. Det har vi indtil videre valgt at sige nej til. Vi satser først og fremmest på dansk mælk. Men kommer vi i en situation, hvor vi ikke kan få dansk mælk, eller hvis priserne bliver for høje, så må vi se, hvad vi kan få udenfor Danmark. Og her ville det da være oplagt at rette blikket mod Sverige, mener Steen Aalund Olsen.

- Vi har også landmænd, som har henvendt sig her i Allested og spurgt, om de måtte levere deres mælk til os. Det lyder spændende. Men lige nu har vi nok at gøre med at få mejeriet sat i sving. Men jeg vil bestemt ikke udelukke, at det kan komme på tale i fremtiden, siger mejeridirektøren.