Hygiejnisk stisystem til svin fik Agromekprisen

- Vi har i udviklingsarbejdet forfulgt at løse problemer med hygiejne, miljø og grisenes velfærd, siger prismodtager Lars Brunse fra Durofarm-Faaborg.

Det blev hygiejne og en ny måde at koordinere samarbejdet mellem murer og stileverandør ved staldbyggeri, der motiverede, hvem der i går tirsdag skulle løbe af med Agromekprisen 2002 for produkter til svineproduktion.

Fynske Duroform-Faaborg A/S fik prisen for sit nye stikoncept, der sikrer, at der bliver endnu færre steder, hvor snavs kan gemme sig og dermed er eksempelvis forebyggelse mod salmonella blevet nemmere.

Forudsætningen for den forbedrede hygiejne skabes ifølge det nye koncept allerede på det tidspunkt, hvor stålrør og polyesterskinner nedstøbes i grovbetonen. Og endnu før murerne lægger det sidste pudslag, monteres stiens plastvægge.

- Det betyder, at vi ikke, som det ellers er normalt afventer, at murerarbejdet er afsluttet, før inventaret boltes fast i staldgulvet. Det er nemlig årsag til en masse sprækker, kroge og hjørner, hvor snavset kan sætte sig, fordi inventaret boltes fast til gulvet med beslag.

- Selv om man efterfølgende lægger lidt beton op af skillevæggene, undgår man ikke revner mellem beton og inventar, fordi disse materialer arbejder forskelligt. Disse små sprækker og revner undgår vi med den nye metode.

- Når vi færdigmonterer skillevæggene og murerne efterfølgende kan lægge det sidste slidlag på betonen, kan vi fuge med epoxy der, hvor materialerne mødes . De enkelte elementer i skillevægge klikkes sammen og lukker sig tæt om hinanden. Mod gulvet sættes enten et element, der kun støder an mod gulvet med få millimeter eller elementer, der lukker sig ned over de istøbte polyesterskinner.

- Alle bolte og metaldele sidder indkapslet i plastmaterialer. Eneste synlige metaldel er de afrundede hoveder på de popnitter, der holder væggene fast til de totalt indkapslede metalstolper.

Det er for øvrigt ikke første gang, Faaborgfirmaet har fået Agromekprisen. Også i 1999 modtog Durofarm Agromekprisen for sin foderautomat. Siden har man haft nok at se til i den unge virksomhed.

- Da vi fik prisen i 1999, havde vi en omsætning på 30 millioner. Nu tre år senere er omsætningen steget til 100 millioner og i dag har vi 45 ansatte på fabrikken, slutter en glad Lars Brunse.

Afstanden fra koblingspunktet til traktoren og til efterharven er tæt på ti meter på den såkombination, der gav Maskinfabrikken Dalbo A/S Agromekprisen for produkter til markbrug.

Jordbehandlingsenheden er en tallerkenharve, model AXR-H, som kan fungere i såvel pløjet som upløjet jord. Dermed er maskinen et alternativ til andre maskiner til brug for pløjefri dyrkning. Tung nok til at arbejde i upløjet stubjord og i én arbejdsgang lave et såbed og med indstillingsmuligheder, så redskabet også kan arbejde i pløjet jord.

Den specialdesignede Venta luftsåmaskine er ophængt i traktorens trepunktsophæng. Såmaskinens PTO-drevne blæser fører kernerne hen til fordeleren, hvorfra de sendes videre ud gennem slangerne til såskærene, der er af skiveskærstypen, deraf navnet »Discdrill«.

Den kraftige tallerkenharve og såmaskinen kan på få minutter adskilles og bruges hver for sig.

Dal-Bo sigter med prisvindermaskinen mod maskinstationer og landbrug med mellem 150 og 300 hektar. Den optimale arbejdshastighed med redskabskombinationen er 10 kilometer i timen, hvilket giver en kapacitet på fire til fem hektar i timen.

Selv om en nykonstrueret pattekop fra SAC A/S S. A. Christensen & Co i Kolding er udviklet til malkning af får og geder og derfor afprøvet i Sydfrankrig, mente prisudvalget, der i mandags skulle udpege de særlige Agromekpriser, at konstruktionen kan få stor betydning for malkearbejdet i kvægstalde.

Prisudvalget, der består af landmænd, der gennemgik samtlige to- og trestjernede nyheder, fandt at her var vinderen blandt produkter til kvægbruget.

Unikflow, som den nye pattekop kaldes, lukker automatisk for vakuum, hvis der ikke er en patte i pattekoppen. Dermed løses en velkendt problem med indslip af luft, og hvad deraf følger, under påsætning eller hvis dyret sparker pattekoppen af.

yversundheden.

Prisudvalget kom i forbindelse med prisoverrækkelsen med en anbefaling til SAC’s udviklingsfolk, idet man mente at en arm til malkesættet vil gøre påsætningen af pattekopperne langt nemmere. Dermed ville også malkerens helbred blive tilgodeset, mente man.

Læs også