Trækul forbedrer jorden

Trækul i jorden kan blandt andet øge vandbindingen og tilbageholde uønskede stoffer på vej mod grundvandet

Grillkul har længe været en udskældt forureningskilde på grund af den giftige røg, som ledes ud i luften under afbrænding.

Men aktuel international forskning med deltagelse fra Aarhus Universitet peger nu på, at det trækul, som grillbriketter ellers laves af, potentielt kan mindske nedsivning af miljøfremmede stoffer til grundvandet og tilmed reducere udledningen af drivhusgasser til atmosfæren, hvis de – i stedet for at blive brændt af – bliver gravet ned i landbrugsjorden.

Samtidig lader trækullet til at kunne give jorden bedre dyrkningsegenskaber.

- Ved at putte trækul tilbage i landbrugsjorden kan man potentielt få et meget større høstudbytte. Vi kan simpelthen se, at det giver en mere produktiv jord. Trækullet øger nemlig jordens vandbindingsevne, og det betyder, at jorden ikke så let bliver udtørret.

Læs mere om forskningsresultaterne i Effektivt Landbrug tirsdag.

Her kan du se, hvordan du tegner abonnement.

Læs også