Trækul i jorden kan blandt andet øge vandbindingen og tilbageholde uønskede stoffer på vej mod grundvandet
Grillkul har længe været en udskældt forureningskilde på
grund af den giftige røg, som ledes ud i luften under afbrænding.
Men aktuel international forskning med deltagelse fra
Aarhus Universitet peger nu på, at det trækul, som grillbriketter ellers laves
af, potentielt kan mindske nedsivning af miljøfremmede stoffer til grundvandet
og tilmed reducere udledningen af drivhusgasser til atmosfæren, hvis de – i
stedet for at blive brændt af – bliver gravet ned i landbrugsjorden.
Samtidig lader trækullet til at kunne give jorden bedre
dyrkningsegenskaber.
- Ved at putte trækul tilbage i landbrugsjorden kan man
potentielt få et meget større høstudbytte. Vi kan simpelthen se, at det giver
en mere produktiv jord. Trækullet øger nemlig jordens vandbindingsevne, og det
betyder, at jorden ikke så let bliver udtørret.
Læs mere om forskningsresultaterne i Effektivt Landbrug
tirsdag.
Her kan du se, hvordan du tegner abonnement.