L&F efterlyser handling fra statsministeren

Statsminister Helle Thorning-Schmidt talte om bedre rammevilkår for erhvervslivet i sin åbningstale i Folketinget

Der er langt fra pæne ord i statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) åbningstale i Folketinget om erhvervslivets rammevilkår til reel handling.

Det mener man i hvert fald hos Landbrug & Fødevarer (L&F). Her peger man på, at temaer som for eksempel moderne miljøregulering, et opgør med EU-overimplementering og mere effektiv sagsbehandling i kommunerne ikke er med i det lovkatalog, som regeringen tirsdag lagde frem i forbindelse med Folketingets åbning.

- Vi anerkender, at Helle Thorning siger, at hun vil gøre noget for de danske virksomheder. Desværre afspejler de gode intentioner sig ikke i det ellers fyldige lovkatalog og sagt med andre ord er det så som så med de reelle handlinger, siger formand i L&F Martin Merrild i en pressemeddelelse.

Martin Merrild mener, at særligt opfølgning på regeringens egen Natur- og Landbrugskommission samt behandling af anbefalinger fra Vækstteam for Fødevarer og erhvervets Taskforce Kvæg bør være indsatsområder, hvor miljø- og fødevareministeriet kommer på banen i efteråret:

- Den afgørende forudsætning for at skabe vækst i fødevareklyngen er, at vi kan udvide råvaregrundlaget. Det kræver, at vi får set på, hvordan vi kan øge produktionen på arealerne samtidig med at miljøet får det bedre, og at husdyrproduktionen underlægges en moderne miljøregulering.

Skidt for konkurrenceevnen

Derudover vurderer L&F, at det nye lovkatalog indeholder tiltag, der decideret forværrer konkurrenceevnen. Det gælder for eksempel forsyningssikkerhedsafgiften.

- Det vil forøge grænsehandlen, medføre betydelige administrative byrder og ramme halmleverandører og andre i den grønne sektor, selv om brændselstyperne leverer et godt klimabidrag, vurderer L&F.

Til gengæld glæder man sig over, at regeringen lægger op til at genanvende mere husholdningsaffald i biogasanlæg – og at regeringen barsler med en erhvervsuddannelsesreform, som opgraderer kvalifikationerne hos unge og gør erhvervsskolerne attraktive for en bredere gruppe af kandidater.

Læs også