Høsten tegner fornuftig på Schackenborg

(Effektivt Landbrug) Der dyrkes brødkorn i stor skala på Prins Joakims landbrug ved Møgeltønder. Og 2003-høsten ligner halvvejs et ganske fornuftigt bekendtskab, vurderer landbrugets driftsleder Søren Frederiksen.

Det tegner til en ganske fornuftig høst på Prins Joachims Schackenborg landbrug i sønderjyske Møgeltønder.

Da Effektivt Landbrug onsdag og torsdag gæster den smukke egn omkring landets måske mest berømte landbrug, kan driftsleder Søren Frederiksen på Schackenborg landbrug gøre status nogenlunde halvvejs gennem årets høst.

- Schackenborg har selv et jordtilliggende på cirka 680 hektar jord, mens vi passer yderligere cirka 60 hektar jord. Vi har rundt regnet høstet afgrøder på 300 hektar nu, forklarer driftslederen torsdag formiddag, og laver en grovskitseret halvvejsstatus:

- Overordnet set tegner specielt kornhøsten ganske fornuftig i år. Man skal huske på, at vi på Schackenborg dyrker meget brødkorn, som ofte giver lidt lavere udbytter.

- Den 37,5 hektar Hereward brødhvedemark, som vi kørte i onsdag, kan vi i dag torsdag gøre status over. Vi høstede 74 hkg pr. hektar, hvilket er på det jævne – også når man tager i betragtning, at den gamle sort typisk giver 8-10 procent mindre i udbytte sammenlignet med de nyeste sorter, forklarer Søren Frederiksen.

Han tilføjer, at netop den gamle brødhvede er valgt, fordi møllerne gerne vil have hveden, der er yderst velegnet til bagning.

Al rug fra landbruget – og det vil sige omkring 143 hektar – er allerede høstet. Søren Frederiksen gør resultatet i rugen op til et udbytte på 59 hkg pr. hektar, og det er han ganske godt tilfreds med.

- Ja, endda meget godt tilfreds, tilføjer han, og fortsætter:

- Vi må dog ikke glemme, at vi langt fra er færdige, og at vi kun kan gøre en form for halvvejsstatus. Men selvom jeg ikke vil være med til at sælge skindet, før bjørnen er skudt, så er det altså foreløbig rimelige udbytter, vi har høstet, og vi kan godt ende med en middelhøst – måske endda med pilen pegende opad, vurderer Søren Frederiksen.

Maltbyggen er der i skrivende stund ikke taget mere end en enkel 8 hektar stor mark af. Her lå udbyttet på 64 hkg pr. hektar.

Årets kornhøst på Schackenborg foretages i øvrigt med en helt ny Claas Lexion 480.

- Maskinen har erstattet to 10 år gamle mejetærskere. Og den maskine, vi har købt, er en forseriemaskine for firmaets 2004-model, forklarer Søren Frederiksen.

- Vi høstede 52,5 hkg pr. hektar på blandet jord, og det er godt nok, vurderer Søren Frederiksen, der samtidig har til opgave at få et fornuftigt udbytte ud af landbrugets 61 hektar jord med kartofler.

- Vi har endnu ikke taget kartofler op. Men ligesom for kornets vedkommende er der noget, der tyder på, at vejret har været med os – i hvert fald foreløbig. Og derfor har vi da også visse forventninger til kartoflerne, fortæller Søren Frederiksen.

Kartoflerne på Schackenborg bruges blandt andet til chips, som melkartofler og som spise- og læggekartofler.

Læs også