M&K-sygen har smittet af på brugtmarkedet
FRYGTEN SPILLER IND: Markedet for nye maskiner har været vigende i år. Samtidig har markedet for brugte maskiner oplevet et løft. Sønderjysk maskinhandler mener, frygten for mund- og klovesyge spiller ind.
Danske landmænds frygt for mund- og klovesyge har tilsyneladende haft en afsmittende virkning på markedet for brugte maskiner. Her peger pilen opad.
I hvert fald har en af landets store maskinforretninger, SM Maskiner, der har afdelinger i sønderjyske Stenderup, sjællandske Dalmose og nordjyske Haverslev, mærket en tydelig tendens i det første halvår af 2001:
- Der er ingen tvivl om, at der har været en øget aktivitet på markedet for brugte maskiner. Samtidig har vi i branchen oplevet, at markedet for nye maskiner er vigende.
- Jeg tror, det hænger sammen med, at folk har været nervøse for, at vi skulle få mund- og klovesyge til Danmark. Kunderne har simpelthen været mere forsigtige med at investere – de har trukket lidt i håndbremsen. Og når der skulle investeres, har en del valgt brugte maskiner for ikke at bruge for mange penge i en usikker tid, forklarer Mogens Jensen, der er salgschef hos SM Maskiner.
Netop nu har firmaet præcis 864 brugte maskiner til salg.
- Ham, der ikke helt har afgjort sin fremtid, er typisk ham, der investerer i en maskine, som er næsten ny. Måske i en fuldfodervogn, der er blevet for lille hos en mælkeproducent, der udvider, nævner Mogens Jensen.
Hos SM Maskiner er det overvejende fuldfodervogne, kombisæt til marken og renoverede vendeplove, der er omsætning i på brugtmarkedet.
- Landmanden, der kører i stykker uden i marken, er tilbøjelig til at investere i brugte maskiner her og nu. Ellers kan det for visse typer maskiner være svært at komme igennem med brugt udstyr – blandt andet fordi den lave rente gør, at det gennem lang tid har været attraktivt at købe nyt.
- Roemaskiner af enhver art er dog nærmest usælgelige for tiden, fordi folk stopper med at dyrke roer. Så der er ikke meget gang i salget på den front, konstaterer Mogens Jensen, der fortsætter:
- De har meget få økonomiske midler i Litauen. Derfor bytter vi vore maskiner med jernvarer, og faktisk er disse markeder efterhånden den eneste mulighed, vi har for at komme af med små, brugte maskiner, konstaterer den sønderjyske maskinhandler.