M&K-sygen har smittet af på brugtmarkedet

FRYGTEN SPILLER IND: Markedet for nye maskiner har været vigende i år. Samtidig har markedet for brugte maskiner oplevet et løft. Sønderjysk maskinhandler mener, frygten for mund- og klovesyge spiller ind.

Danske landmænds frygt for mund- og klovesyge har tilsyneladende haft en afsmittende virkning på markedet for brugte maskiner. Her peger pilen opad.

I hvert fald har en af landets store maskinforretninger, SM Maskiner, der har afdelinger i sønderjyske Stenderup, sjællandske Dalmose og nordjyske Haverslev, mærket en tydelig tendens i det første halvår af 2001:

- Der er ingen tvivl om, at der har været en øget aktivitet på markedet for brugte maskiner. Samtidig har vi i branchen oplevet, at markedet for nye maskiner er vigende.

- Jeg tror, det hænger sammen med, at folk har været nervøse for, at vi skulle få mund- og klovesyge til Danmark. Kunderne har simpelthen været mere forsigtige med at investere – de har trukket lidt i håndbremsen. Og når der skulle investeres, har en del valgt brugte maskiner for ikke at bruge for mange penge i en usikker tid, forklarer Mogens Jensen, der er salgschef hos SM Maskiner.

Netop nu har firmaet præcis 864 brugte maskiner til salg.

- Ham, der ikke helt har afgjort sin fremtid, er typisk ham, der investerer i en maskine, som er næsten ny. Måske i en fuldfodervogn, der er blevet for lille hos en mælkeproducent, der udvider, nævner Mogens Jensen.

Hos SM Maskiner er det overvejende fuldfodervogne, kombisæt til marken og renoverede vendeplove, der er omsætning i på brugtmarkedet.

- Landmanden, der kører i stykker uden i marken, er tilbøjelig til at investere i brugte maskiner her og nu. Ellers kan det for visse typer maskiner være svært at komme igennem med brugt udstyr – blandt andet fordi den lave rente gør, at det gennem lang tid har været attraktivt at købe nyt.

- Roemaskiner af enhver art er dog nærmest usælgelige for tiden, fordi folk stopper med at dyrke roer. Så der er ikke meget gang i salget på den front, konstaterer Mogens Jensen, der fortsætter:

- De har meget få økonomiske midler i Litauen. Derfor bytter vi vore maskiner med jernvarer, og faktisk er disse markeder efterhånden den eneste mulighed, vi har for at komme af med små, brugte maskiner, konstaterer den sønderjyske maskinhandler.

Læs også