McCormick får hovedsæde på Fyn

NYE KRÆFTER: Organisationen bag den nyetablerede import af McCormick traktorer til det danske marked er nu etableret og klar til at sende de første traktorer på arbejde hos danske landmænd.

Organisationen, der skal stå bag den nystartede import af McCormick traktorer i Danmark, er nu på plads.

Importselskabet har fået navnet Agro Trac A/S og etableres fra 1. august i Ullerslev Business House på Østfyn. Det var her, DLAM tidligere havde sit hovedkontor.

Direktør og daglig leder bliver Hans Scriver, der fra 1. august skal stå for opbygningen af den nye importvirksomhed. Hans Scriver er desuden indehaver af firmaet RMH Maskiner i Silkeborg, som i øvrigt fortsætter uændret.

Det er de to selskaber, O. J. Jensen Erhverv A/S og Stevnhoved Holding Aps, der står bag dannelsen af Agro Trac A/S.

Efter omtalen i Effektivt Landbrug for fire uger siden har folkene bag det nye traktormærke i Danmark allerede modtaget flere henvendelser fra seriøse virksomheder, der ønsker at forhandle det kendte traktornavn.

Det er meningen, at hele McCormick traktorprogrammet skal markedsføres i Danmark. Programmet omfatter specialmodeller helt nede fra 21 hk til de egentlige landbrugstraktorer, der benævnes CX, MC og MTX og findes i varianter fra 53 til 176 hk. Alle med Perkins Caterpillar motorer. Der er planer om at sende større modeller med motorer over 200 hk på markedet fra næste år, oplyser det nye importselskab.

Agro Trac har allerede afgivet bestillinger på McCormick traktorer, der fremstilles i England på traktorfabrikken i Doncaster. Derfor vil de nye traktorer allerede i løbet af efteråret kunne ses i arbejde på danske marker.

På verdensudstillingen i 1851 i London kom de amerikanske McCormick maskiner for første gang til Europa og befæstede hurtigt deres stilling overalt. Hos Danske landmænd har McCormick navnet især været knyttet til dels det grundlæggende princip i bindeapparater af »McCormick-typen« i selvbindere og dels den kraftige saltvandsindsprøjtning dansk landbrug fik i forbindelse med Marshallhjælpen i årene efter Anden Verdenskrig, hvor mekaniseringen for alvor tog fart.

På mange større gårde blev den første traktor netop en McCormick - enten en såkaldt »amerikanermodel« eller en model fra fabrikken i England, hvortil også navnet Farmall er uløselig forbundet. I efterkrigsårene stod det legendariske firma Brdr. Bendix for importen af McCormick i Danmark.

Siden 1938 har der været bygget McCormick traktorer på fabrikken i Doncaster i England. Den store fusion mellem New Holland og Case IH til det globale CNH selskab i 1999 fik den konsekvens, at EU krævede den engelske traktorfabrik i Doncaster og den franske fabrik St. Dizier solgt, hvilket skete i 2000. Ejere af disse fabrikker er nu selskabet Argo Group, der står bag McCormick-navnet. Hermed var grundlaget for en verdensomspændende relancering af traktorer med McCormicknavnet lagt.

Læs også