Det handler om at udelukke fejl og mangler

- Det handler om at udelukke, at der er noget, vi er kommet til at gøre forkert, påpeger svineproducent

Henrik Basso Sørensen, Tylstrup ved Brønderslev, har et grundlæggendeprincip om at »udelukke ting«, som han udtrykker det.

- Når vi løber, så sætter vi for eksempel stopuret til og stimulererét minut, efter vi har konstateret, at soen står.

- Vi ved jo godt, hvordan ting skal gøres. Så når vieksempelvis gerne vi have faringsprocenten højere op, så udelukkede vi først,at vi gør noget forkert, når vi løber, og ved at sætte stopuret til, så ved vi,at den del i hvert fald er i orden.

Læs avisen

- Ligeledes er det jo kendt viden, at søerne skal havemasser af lys - især i tiden omkring løbning.

Henrik Basso Sørensen henviser til et husråd om, at manskal kunne læse en avis i løbestalden. Et husråd, der skal sikre, at der er deanbefalede 100 lux i løbeafdelingen.

- Man kan måske nok læse en avis i de flesteløbeafdelinger. Det kunne vi også i vores. Men kan man nu også det, hvis mansætter sig der, hvor søerne har deres hoveder? Næppe, mener svineproducenten.

- Måske er der nok lys i stalden som sådan, men inventaretspærrer jo for en del af lyset, så søerne måske alligevel ikke får det lys, deskal have. Derfor valgte vi at sætte  ekstra led-lysstofrør op lige over søerneshoveder, forklarer han.

Via et tænd-og-sluk-ur er led-rørene tændt hver dag fraklokken 6 til 22. De øvrige lys i stalden tændes kun, når der er personale, derbehøver arbejdslys, hvilket, ifølge Henrik Basso, drejer sig om omkring 1½ timedagligt.

Vandventiler

I farestalden, hvor Henrik Basso Sørensen nyder godt at demange levendefødte grise, er udfordringen lige nu at holde liv i de mangegrise, der kommer til verdenen.

Svineproducenten forklarer, at dødeligheden lige nu liggerhøjere, end han umiddelbart er tilfreds med, så her arbejdes der også med atudelukke fejl og mangler.

Vandforsyningen er vigtig for alle dyr og i særdelshed forden diegivende so, hvis den skal fungere og malke optimalt. Derfor var HenrikBasso da også noget ærgerlig, da han modstræbende måtte konstatere, atvandventilerne nok ikke var placeret optimalt i den ældste af farestaldene.

Livgivende vand

- Se, den sidder for langt nede i krybben og for tæt påforkanten. Enhver kan se, at soen har svært ved at få vand ud af den,konstaterer han.

På den baggrund begyndte han for nylig at tildele 5 litervand i krybben til hver so i den gamle farestald 3 gange daglig.

- Tænk bare på, at en diegivende so skal have mellem 25 og35 liter vand dagligt. Det er ikke så sært, at de drikker op - og at vi kan seen positiv effekt af det, bemærker svineproducenten.

Men når stalden tømmes næste gang, har han besluttet atafmontere rørene, der fører ned i krybben og korte dem af, inden han sætter dempå igen.

Fri for smat

I nogle af farestierne oplever Henrik Basso problemer meddårlig hygiejne langs stiernes sider.

- Da vi overtog gården i september 2013, var der seksgamle stier i nogle af farestaldene, som vi rev ned og lavede om til fem stier,der blev bredere end de gamle stier.

- Den gode plads betyder dog, at grisene er slemme til atgøde langs kanterne. Derfor prøver vi nu at sætte denne rist op, viser HenrikBasso, og peger på risten »Ren Sti«, der udvikles og forhandles af kollegaen,svineproducent Rune Nielsen, RN Solutions ved Støvring.

Læs også