Over 300 deltog ved Fynsk Jerseys grillaften på Juulsgaard, heriblandt de 120 udenlandske deltagere ved Verdenskongressen.
Fra den 16. til 22. juni blev Verdenskongressen for Jersey afviklet med udgangspunkt i Århus - med konference, faglige indlæg hver dag og besøg i en række jerseybesætninger. De 120 udenlandske deltagere og de danske jerseyfolk havde i ugens løb lejlighed til at besøge tre fynske besætninger. På førstedagen var der på vejen fra lufthavnen til Århus stop hos Sophia og Palle Bjerggaard Hansen i Såderup, og onsdag gjaldt det først besøg hos Hans Rasmussen, Ulvsbjerggård i Skrillinge, og derefter Juulsgaard i Ronæs, hos Dorte og Niels Ulrik Andersen.
Behændigt havde Aktivitetsudvalget i Fynsk Jersey rykket den traditionelle og velbesøgte grillaften fra august til denne onsdag aften på Juulsgaard. Med de udenlandske gæster var over 300 mødt frem for at se stedets 425 jerseykøer og ungdyrene, og ikke mindst fortære den lækre grillmenu, vaffelis med kugler og wienerbrød og kaffe i gårdens halmlade.
Prøv
Effektivt Landbrug Digitalt
- 10 uger for 10 kr. pr. uge.
Du får fuld adgang til alt indhold på effektivtlandbrug.dk.
Til anledningen havde Niels Ulrik Andersen, der er bestyrelsesmedlem i Dansk Jersey, sammen med gårdens seks ansatte, indrettet laden, så der både var plads til buffet, til stående spisning og god plads til repræsentanterne for arrangementets sponsorer.
- Jeg håber ikke mindst, at I benytter jer af at kunne møde og udveksle erfaringer med gæsterne fra hele verden, lød opfordringen fra aftenens vært, da han bød de mange fynske kvægfolk velkommen. Forinden havde han på engelsk fortalt om sin bedrift til de udenlandske gæster.
Kendte ansigter
Med deltagelsen fra verdenskongressen var der et par gensyn med markante fynske rådgivere.
Således har Peter Larson, i sin tid avlskonsulent for jersey på Fyn og bosiddende i Ryslinge, været koordinator for det omfattende kongresprogram, gennem sit mangeårige job som avlschef hos Viking Genetics.
Overfor LandbrugFyn fortalte han blandt andet, at der i forhold til 2002, hvor Danmark senest var vært for verdenskongressen i Danmark, nu er et overtal af aktive landmænd, der kommer for at hente ny viden, erfaring og benchmarking. Hidtil har kongressen nok mere været et årlig tilbagevendende event for globetrottere og pensionerede landmænd. Endvidere kunne han præsentere WJCB-organisationens nye præsident, Alison Gibb fra New Zealand, allerede inden næste dags valghandling på kongressen. Hun var således eneste nominerede kandidat til posten.
Også Louise Helmer, med 14 års fynsk ansættelse senest som direktør hos Centrovice, var blandt de fremmødte i Ronæs. De seneste to år har hun haft stillingen som administrerende direktør for Viking Genetics med 140 ansatte i Assentoft samt i Sverige og Finland, der er en del af avlsfirmaet. Som noget nyt er et kontor i USA ved at blive etableret, og de nye team på tre amerikaner, som er på oplæring på hovedkontoret i Assentoft, deltog også i dele af verdenskongressen.