Igen jyske kartofler til dronningen

Sidste år vandt Jan Bangert fra Jegerup ved Vojens det danske mesterskab i dyrkning af frilandskartofler – i år gik titlen til naboerne Kaja og Aksel Sørensen. Tre fynske deltagere tog de næste pladser ved konkurrencen, som blev afgjort på Egeskov Slot.

Ved årsmødet i Danmarks Kartoffel Råd var Søren Ryge bedt om at fortælle et par kartoffelhistorier. Foto: Erik Hansen

Årets kartoffelambassadør, forfatter Ida Jessen, med vinderkartoflerne til dronningen i forgrunden. Foto: Erik Hansen Årets kartoffelambassadør blev forfatteren Ida Jessen. Foto: Erik Hansen

For andet år i træk fik kartoffeldyrkere fra landsbyen Jegerup nord for Vojens æren af at levere årets første nye kartofler til Hendes Majestæt Dronning Margrethe. Det er en fast tradition efter afviklingen af det danske mesterskab i dyrkning af frilandskartofler.

Sidste år vandt Jan Bangert fra Jegerup den ærefulde titel, med naboerne Kaja og Aksel Sørensen på andenpladsen. I år var det så naboerne, lige på modsatte side af jernbanen, som skærer gennem byen, som løb med DM-trofæet og præmiechecken på 4.000 kroner. Og ikke mindst æren at være »kongelig hofleverandør« for en dag.

Da repræsentanterne fra Danmarks Kartoffel Råd ved DM-dysten den 28. april på Egeskov Slot havde kontrolleret de i alt kun fire deltageres nyopgravede kartofler, viste vægten ikke mindre end 4.547 gram i kassen fra Jegerup. På andenpladsen kom Martin Nielsen fra Glamsbjerg med 4.137 gram, nummer tre blev Regner Madsen fra Helnæs med 3.382 gram, mens nummer fire, Jan Østergaard fra Otterup, havde samlet 2.135 gram fra de reglementerede 10 planter.

Ved DM i dyrkning af frilandskartofler siger reglerne, at kartoflerne skal være i jorden i mindst 40 dage for at deltage i konkurrencen. Der skal være mindst 20 planter til rådighed, når de officielle kontrollører møder op hos de tilmeldte deltagere for at grave kartofler op fra 10 planter.

 

Friland fra Helnæs

Mens Martin Nielsen, der fik en flot andenplads, var med for første gang og godt sekunderet af vennen og tidligere DM-vinder Michael Lund, så har Regnar Madsen deltaget flere gange.

- Men altid mest som den evige to’er, erkender kartoffelavleren, som har en hektar med tidligkartofler på den yderste spids af Helnæs med vand på to sider.

- I modsætning til konkurrenterne, dyrker jeg ægte frilandskartofler, der efter forspiringen, som altid indledes nytårsdag, lægges direkte ud i jorden. Det skete i år den 27. februar efter den megen februar-regn, men med det milde klima uden samme frostgrader som inde midt på Fyn i den kritiske vækstperiode, så er jeg godt tilfreds med resultatet.

Derfor skulle Regnar Madsen haste hjem fra Egeskov for at grave de første kartofler op under fiberdugen, klar til salget dagen efter i både sin egen og andre vejboder i området.

 

Tidligere læggekartofler

I forbindelse med DM i dyrkning af frilandskartofler afviklede Danmarks Kartoffel Råd årsmøde på Egeskov. Et af punkterne på dagsordenen var at skærpe interessen for at deltage.

- De seneste år har der kun været fire-fem deltagere. Derfor skal vi gerne have flere med. Som et nyt tiltag vil til næste sæson kontakte et par kartoffelfirmaer for at få læggekartofler tidligere i handlen, gerne allerede inden jul. Dermed vil interesserede kunne få sat kartofler til spire i god tid som forberedelse til DM-dysten, fortæller Tom Rosenkvist fra Vojens, der er medlem af kartoffelrådet.

Ved årsmødet blev årets kartoffelambassadør traditionen tro udpeget. Det blev den prisbelønnede forfatter Ida Jessen, som blandt andet har skrevet romanen »Kaptajnen og Ann Barbara«, der skildrer de såkaldte kartoffeltyskeres ankomst til heden omkring år 1760.

Læs også