Færdselsstyrelsen giver grønt lys for kørsel til biogasanlæg

Brancheforeningen DM&E frarådede i september al kørsel til biogas- og industrianlæg med maskiner bredere end 2,55 meter efter en bødesag med et medlem. Nu bakker Færdselsstyrelsen op, og det forventes, at politiet trækker deres bødeforlæg tilbage.

Resten af året er det tilladt for maskinstationer at køre til biogas- og andre industrianlæg, hvis altså anlægget er kunde til maskinstationen. For at blive betegnet som kunde skal biogasanlægget bestille og betale opgaven.

Den nye fortolkning betyder, at problemet med de brede køretøjer i denne sammenhæng er løst for den nuværende sæson. Det skriver brancheforeningen DM&E i en pressemeddelelse fredag.

- Det er Færdselsstyrelsens vurdering, at bestemmelsen skal forstås ud fra sin ordlyd. Det vil sige, at en maskinstation efter dimensionsbekendtgørelsens § 4, stk. 1 og 2, må køre mellem maskinstationens adresse og de kunder, maskinstationen har indgået aftale med, fastslår Færdselsstyrelsen i en mail. 

Udmeldingen kommer i kølvandet af, at politiet havde ændret deres fortolkning af dimensionsbekendtgørelsen og på den baggrund haft en sag med et af DM&E’s medlemmer. Når biogasanlæg er kunder ved en maskinstation, udfører maskinstationen en almindelig landbrugsopgave. Dette er beskrevet i dimensionsbekendtgørelsen, og DM&E har derfor tidligere fortolket det som lovligt.

Med Færdselsstyrelsens nye udmelding bakker de således op om DM&E.

Vær opmærksom 

Men selvom der er opbakning på nuværende tidspunkt, skal maskinstationerne holde øje med ændringer, da Færdselsstyrelsen overvejer en ændring af bestemmelsen.

- Færdselsstyrelsen finder, at bestemmelsen ikke er hensigtsmæssig under de nuværende forhold, hvorfor en ændring heraf overvejes, skriver Færdselsstyrelsen. 

I DM&E er der tilfredshed med Færdselsstyrelsens håndtering af sagen. 

- Vi er glade for den gode dialog, vi har haft med Færdselsstyrelsen og Rigspolitiet i forbindelse med den her sag. De har håndteret sagen hurtigt og er kommet med et klart svar, vi kan bruge her og nu, siger Gerth Petersen Holm, konsulent i DM&E Agro. 

Status på nuværende tidspunkt er altså, at maskinstationer kan køre til biogasanlæg og andre industrianlæg resten af den igangværende sæson. Dog skal det forventes, at der sker ændringer i dimensionsbekendtgørelsen. Derfor opfordrer DM&E til, at man er opmærksom på fremtidige udmeldinger vedrørende dette emne.

db

Læs også