bannerPos

Ny teknologi klar til test på biogasanlæg

Her ses reaktoren i det nye testanlæg. Kilde: DTU

AF: HENNING K. ANDERSEN

JOURNALIST
04-05-2020 09:55
En ny biologisk metode, der ved hjælp af bakterier øger andelen af metan i biogas, er nu klar til at blive testet på Lemvig Biogas.

Gennem de sidste fem år har professor Irini Angelidaki og hendes forskerteam arbejdet på at udvikle en biologisk teknologi, der ved hjælp af bakterier øger indholdet af metan i biogas.

Et øget indhold af metan er interessant, fordi biogassen på den måde kan bidrage til at løse nogle af de nuværende udfordringer med at skaffe klimavenlige brændstoffer til den tunge trafik som lastbiler, skibe og traktorer, der ikke kan elektrificeres.

Samtidig er det muligt at lagre metan og anvende den, når der er behov. Det kan enten ske i form af gas i det eksisterende naturgasnet eller konverteres til andre brændsler i flydende tilstand som metanol.

Bakterier fra biogassen klarer arbejdet

Den nye biologiske metode er udviklet i laboratoriet, men er gennem det sidste år blevet testet i et pilotanlæg, der består af en knap to meter høj reaktor. Metoden er i princippet ganske simpel. Den foregår under almindelige tryk- og temperaturforhold og er dermed let at implementere i praksis.

- Inde i den høje reaktor har vi samlet de bakterier fra biogassen, der gør arbejdet for os. De lever i et porøst materiale, som du kender det fra en rengøringssvamp af skumgummi, siger Irini Angelidaki, DTU Miljø.

Biogassen tilføjes forneden og bobler op gennem reaktoren. På grund af strukturen i materialet sker processen så langsomt, at bakterierne undervejs kan nå at spise brint og CO2 fra biogassen og dermed øge koncentrationen af metan, der tappes ud fra reaktorens top. Samtidig tilføjes der væde øverst i reaktoren, også fra biogas, så bakterierne hele tiden bliver badet i næring.

- Ved at lade biogassen bevæge sig op gennem reaktorens bakterier kan vi øge dens andel af metan fra de nuværende cirka 60 procent helt op til omkring 95 procent. Det er interessant, fordi anvendelsesmulighederne af biogassen dermed udvides betragteligt, siger Irini Angelidaki.

Biogasanlæg ønsker at opgradere

Pilotanlægget har hidtil været opstillet på Biofos Renseanlæg Avedøre. Her lykkedes det til sidst forskerne at få biogassen til at boble op igennem reaktoren på så kort tid, at det er realistisk at anvende løsningen i praksis.

Næste skridt bliver at flytte pilotreaktoren til Lemvig Biogas. Her skal den tilsluttes en af biogasanlæggets linjer for at teste, at løsningen kan fungere med rigtig biogas.

- Biogasbranchen har længe arbejdet på at opgradere biogassen til biometan. Det kan blive en vigtig brik i sikringen af et fossilfrit samfund, hvis det organiske affald, som biogasanlæggene bearbejder, kan omdannes til brændstof for transportsektoren. Vi glæder os derfor til at afprøve pilotreaktoren med vores biogas, siger Jørgen Kamp, seniorforsker på Lemvig Biogas.

Både Irini Angelidaki og Lemvig Biogas forventer, at den nye biologiske metode vil fungere uden problemer, når den kobles til et rigtigt biogasanlæg. Dermed kan det blive en interessant løsning for både eksisterende og nye biogasanlæg.

Fakta

Det nuværende arbejde er en del af projektet BioUpgade. Projektet er støttet af Energinet.dk

Tidligere har udviklingen af den biologiske metode været en del af Varga-projektet i samarbejde med Envidan, Biofos og ARC, støttet af Miljøteknologisk Udviklings- og Demonstrationsprogram.

Resultaterne skal også bruges i eFuel-projektet, som skal videreudvikle og markedsføre teknologien med partnerne Nature Energy, Biogas Clean, Syddansk Universitet og Erhvervshus Fyn.

Kilde: DTU

Øg udbyttet i marken med en behandlingsslutspurt

Man skal jævnligt gå sine marker igennem og se, om der er behov for en sidste behandling før høsten. - De sidste sprøjtninger er med til at give en bedre bundlinje, lyder det fra Kirsten Larsen, chefkonsulent i Velas Planteavl i Vissenbjerg.

Bedste svineafkast i 30 år

De danske svinebedrifter kom ud af 2019 med et gennemsnitligt driftsresultat på 3,7 millioner kroner, og en afkastningsgrad på 8,4 procent, viser tal fra Danmarks Statistik.

Juelsminde-halvøen under lup

Dialog med lodsejere skal udvikle As Vig

Økologer har masser af næringsstoffer

Økologer betaler prisen for de konventionelles landbrugspakke, lød det fra Økologisk Landsforening, da regeringen ville stramme udnyttelseskravet til husdyrgødning.

Majs med udfordringer

Majsen er under angreb både ovenfra og nedenfra efter et svært forår. For eksempel har råger hærget majsmarker i det sydlige Jylland, hvor landmænd har mistet adskillige hektar til fugle.

Porten til kvalitet

Vi er håndværkere, og vi gør det, vi er bedst til, siger indehaveren af Syddansk Portteknik, Kenneth Bruun Petersen, som har flere års erfaring i portbranchen.

Coronakrisen sætter fortsat sit præg på traktorsalget i Danmark

Eftervirkningerne fra coronakrisen har sat sine spor i leveringen af nye traktorer til det danske marked og juni måned er ingen undtagelse.

Er gården sikker for nysgerrige sommerbørn?

Mange danskere holder sommerferie i Danmark i år på grund af corona. Derfor vil der være ekstra mange børn og voksne fra byen, som gerne vil se, føle og lugte til livet på et moderne landbrug. For at give alle den bedste oplevelse opfordrer Topdanmark til, at landmænd kontrollerer sikkerheden på gården, før sommergæsterne kommer.

Lovgivning og klare regler skal skabe tillid til den tyske kødindustri

Danish Crown bakker uforbeholdent op om den tyske arbejdsministers planer om at forbyde underleverandører af arbejdskraft i den tyske kødindustri.

Fremragende nationalparkfotos premieret

Fire fremragende fotos fra Nationalpark Kongernes Nordsjælland er blevet premieret i en konkurrence med flere gode vinderbud.
Side 1 af 1873 (37451 artikler)Prev1234567187118721873Next