De amerikanske appelsinplantager har været plaget af sygdom og dårligt høstudbytte, som har sendt priserne på himmelflugt. Krisen har haft positiv effekt på salget af appelsinjuice fra Rynkeby Foods, som bliver presset på Midtfyn.
Man skal ikke altid tro på alt, hvad man bliver fortalt. Nogle gange er der imidlertid sandhed bag ordene, selvom vi ikke vil eller kan tro på det.
Det må Mark Hemmingsen, adm. direktør i Rynkeby Foods, sande, når han tænker tilbage på et besøg i USA for 12 år siden.
I 2012 var han i Florida i USA for at besøge virksomhedens store leverandører af appelsinkoncentrat. Besøget var samtidig første gang, at juice-direktøren så tegn på det, der i dag bliver betegnet som den værste appelsinkrise i historien.
- Vi spadserede rundt i den enorme appelsinplantage sammen med appelsinbonden, og pludselig slog han ud med armene og sagde, at om 10 år ville alt det, som vi gik rundt i, være væk på grund af en plantesygdom, som man ikke kan gøre noget ved, siger Mark Hemmingsen i en pressemeddelelse.
Den midtfynske direktør husker ligeledes, sin første tanke, da appelsinbonden kom med sin forudsigelse.
- Dengang tænkte jeg, at han var en smart sælger, som forsøgte at presse prisen op. I dag er vi blevet meget klogere, siger han.
Spredning af farlig bakterie
Appelsinbondens forudsigelse fra 2012 viste sig altså flere år senere at holde stik. Plantesygdommen han dengang beskrev, er bakterien »Citrus Greening Disease«, som i dag har spredt sig til de fleste af Floridas appelsinplantager og langsomt tager livet af appelsintræerne.
Resultatet af bakteriens spredning har medført, at Florida i år kun har kunne høste beskedne 18 millioner kasser appelsiner. Det er godt 10 procent af de mængder, som Solskinsstaten leverede tilbage i 2012, da Mark Hemmingsen besøgte den bekymrede appelsinbonde.
Det er dog ikke kun i Florida, at de er ramt af »Citrus Greening Disease«. Også den brasilianske appelsinhøst er ramt af den uhelbredelige plantesygdom. I det sydamerikanske land er de ikke ramt på samme måde som i Florida, men det dårlige høstudbytte på verdensplan har fået prisen på appelsinkoncentrat til at stige til det tredobbelte på børsen i New York. Det kan forbrugerne i Danmark også mærke, når de skal betale for en liter appelsinjuice.
- Appelsin er vores klart største råvare, så det påvirker naturligvis os og resten af juicebranchen, når priserne stiger så kraftigt. Vi har derfor måtte sadle om og satse på andet end blot appelsinjuice fra Brasilien, siger Mark Hemmingsen.
Overskuddet rasler ned for Rynkeby
Friskpresset midtfynske appelsiner
Når der er appelsinkrise hos de normale leverandører i Nordamerika- og Sydamerika, har Rynkeby Foods i stedet søgt mod Sydeuropa og Afrika for at finde friske appelsiner.
Hverken i Sydeuropa eller Afrika er de ramt af sygdom eller stigende priser, som det er tilfældet på den anden side af Atlanten. De indkøbte friske appelsiner bliver presset i Ringe på Midtfyn, og det nye sats fra Rynkeby Foods har vist sig at have god succes.
- Siden 2022, hvor appelsinpriserne for alvor begyndte at stige, har vi tredoblet salget af Valsølille-juice, som er en mere eksklusiv juice, som vi selv presser på Fyn. Tidligere var der meget stor prisforskel på Valsølille-juicen, som vi presser i Ringe, og den juice, der kommer fra Brasilien. Men da de friske appelsiner ikke har haft samme prisudvikling, er prisforskellen nu efterhånden så lille, at en stignende andel af forbrugerne foretrækker den mere eksklusive juice, der bliver presset på Fyn, fortæller direktøren.
Med udsigt til en appelsinkrise, som ikke finder sin afslutning indenfor nærmeste fremtid, tror juice-direktør på fortsat vækst.
- Der er ikke umiddelbart noget, der tyder på, at der bliver fundet en løsning på appelsinkrisen de kommende år, og derfor vil vi fortsætte med at udvikle vores Valsølille-produkter og skabe nye smage. Jeg tror, at en fortsat stigende mængde af den juice, som vi kommer til at nyde på det nordiske marked, vil være presset på Fyn – også når vi ser tre-fem år ud i fremtiden, siger han.
Rynkeby Foods presser i øjeblikket omkring 35 millioner friske appelsiner på fabrikken i Ringe.