Kommer fra en familie af smede: Niels fra Vendsyssel har opkaldt virksomheden efter sin bedstefar

Alt fra akvarier til stålporte og fælge til traktorer. Ingen opgave er for stor eller lille for Niels Alfred Larsens Smede & Maskinværksted i Vester Hjermitslev i Vendsyssel. Indehaver Niels Larsen fører dermed familie-erhvervet videre - en smedehistorie, der går tilbage til hans bedstefar i 1930'erne.

Der er de traditionelle smedeopgaver, og så er der alt det andet. Opgaverne er mange hos Niels Alfred Larsens Smede & Maskinværksted i udkanten af Vester Hjermitslev, udenfor Brønderslev i Vendsyssel.

På computerskærmen har Niels Larsen åbnet en tegning af et akvarie – tre gange fire meter, han skal til at i gang med.

- Vi har rigtig mange anderledes opgaver, siger han og viser flere projekter, man umiddelbart ikke ved første øjekast forbinder med et traditionelt smedeværksted.

Går i familiens fodspor

For Niels Larsen var det ganske naturligt, at han skulle gå i familiens fodspor.

- Jeg er ud af en familie, som altid har været smede. Min bedstefar startede engang i midten af 30’erne og var smed i Øster Hjermitslev, og min far og hans bror drev forretning indtil 1994, forklarer vendelboen.

Niels Larsen er uddannet smed fra slutningen af 80’erne ved Uggerbys Maskinfabrik i Brønderslev. Her lavede man blandt andet møgspredere, gyllevogne og slamsugere. Virksomheden blev imidlertid opkøbt af Samson i år 2000, og Samson valgte udelukkende at koncentrere sig om sine egne produkter. Det blev Niels Larsens held, da han fik lov at tage alle de andre opgaver med sig hjem, hvilket blev startskuddet til værkstedet fra bopælen på landejendommen i Manna i 2001.

- Det kunne være en landmand, som skulle have svejset en fælg til en traktor, eller sådan noget. Og så spurgte værkføreren, om ikke det var noget for mig at få alle de opgaver, og det ville jeg jo gerne. Og så var jeg ligesom i gang, og fik på den måde rigtig mange kontakter fra start, forklarer Niels Larsen.

- Jeg er ud af en familie, som altid har været smede. Min bedstefar startede engang i midten af 30érne og var smed i Øster Hjermitslev, og min far og hans bror drev forretning indtil 1994.

Niels Larsen, Niels Alfred Larsens Smede & Maskinværksted

Bedstefarens navn

Efter et farvel til Uggerbys Maskinfabrik sagde Niels Larsen goddag til Pedershåb Maskinfabrik, hvor han var indtil 2003.

- Jeg var på Pedershåb og arbejdede for mig selv i fritiden. Det i fritiden blev til lidt meget, og så spurgte min kone, om ikke jeg skulle se at få et momsnummer og komme i gang. Og så gjorde jeg det, lyder det fra smeden.

Men hvad skulle virksomheden hedde? Niels Larsen fandt nogle gamle typeskilte fra sin bedstefars tid.

- Min bedstefar døde i 70érne, men han havde lavet firehjulede vogne, roeskære og den slags. Jeg havde sådan et gammel typeskilt, og der stod »Alfred Larsens Smede & Maskinværksted«, og så tænkte jeg: det skal da hedde Niels Alfred Larsens Smede & Maskinværksted. Og så har jeg lavet logoet fuldstændig ligesom hans, så det er faktisk ham, der har æren for det, forklarer Niels Larsen.

Bygger til igen

Virksomheden startede fra landejendommen i Manna, og i 2005 blev der tilføjet en tilbygning på 300 kvadratmeter.

- Det var enormt dengang, men de blev hurtigt fyldt, og så kom det her til salg. Her var jo over dobbelt så meget plads, og det var alt rigeligt, men i 2017 måtte vi alligevel lave en tilbygning, påpeger Niels Larsen, og konstaterer, at han ikke er færdig med at udvide.

- Jeg skal have lavet 50 kvadratmeter mere nu her, for vi har købt en ny laserskære, og den skal lige have en lille karnap for at den kan være her, tilføjer han.

Mange forskellige opgaver

I produktionen går der fire svende, en læredreng, en altmuligt-mand og så Niels Larsen selv.

- Jeg kan godt lide selv at få beskidte fingre, siger indehaveren, som bruger rigtig meget tid på at tegne ved computeren, men måske mest af alt nyder timerne i værkstedet. Det samme gør hans far, som er 88 år gammel og stadig kommer nogle timer om dagen.

Niels Alfred Larsens Smede & Maskinværksted har i samarbejde med en landmand designet en drænkasse. Egentlig skulle det bare være den ene, men i dag er drænkassen sat i produktion, og Niels Larsen sælger fire-fem stykker af dem om året. Endda med en tilhørende skovl, der passer til drænkassen.

- Og så har vi lige lavet seks TMA-lastbiler til SOS, hvor vi laver opbygning med vægtklods, sideudskud og sådan noget, forklarer Niels Larsen og fortæller om den Unimog, der var omkring værkstedet i Vendsyssel og siden er kørt til Schweiz.

Og så er der alle håndværkerne, som lige skal have lavet to eller 30 stykker plade, eller en stålsøjle til et byggeri, de er ved at lave.

- Vi klipper, bukker, skære og valser, forklarer Niels Larsen, som også laver en del opgaver for flere biogasanlæg.

- Mest i sort stål, fortæller han.

Alt tegnes på computer

Den nordjyske smed har en finger med i alle projekter, hvor hver enkelt kunde har hver sin mappe på computeren.

- Jeg tegner næsten alle opgaver, både for min egen, men også for kunden skyld. Det er lige meget, hvor simpelt det næsten er. For måske kommer kunden igen om to år og gerne vil have lavet det samme. Det kan jeg simpelthen ikke huske, men så kan jeg gå ind i mit kartotek, forklarer han.

Bliver ved med at være sjovt

Det kræver også en tegning, når en kunde kommer og beder om at få lavet et akvarie, eller en anden kunde bestiller en specialdesignet stålport, som skal beklædes med træ til et sommerhus på Sjælland.

- Jeg kan ikke nævne den mest specielle opgave, for vi laver simpelthen så meget forskelligt – lige fra et bålfad til en privatkunde til kæmpeprojekter, hvor der er langt flere timer i, forklarer Niels Larsen, og konstaterer, at han nærmest aldrig siger nej til en opgave.

- Og så må jeg jo også bare sige, at det nok også er alle de forskellige opgaver, som gør arbejdet ved med at være sjovt, lyder det fra indehaveren.

Læs også