Stor New Holland-forhandler på vej mod 100 medarbejdere

Med købet af Slagelse Maskinforretning og positionen som eneforhandler af New Holland har Johs. Mertz har nu den volumen, der skal til for tildele folk specialistfunktioner, forklarer administrerende direktør, Christian Holst.

Johs. Mertz A/S skal blandt andet forhandle den nye New Holland CR11-mejetærsker, der blev præsenteret her på Agritechnica i 2023. Foto: Kasper Stougård

Det samlede salgsområde er pludselig blevet markant større for den Maribo-baserede maskinhandler Johs. Mertz A/S. Maskinhandleren, der også har haft forretning i Faxe i flere år, er blevet genvalgt som forhandler af New Holland-maskiner.

Derudover skal virksomheden fremover varetage alt salget af de blå traktorer og mejetærskere i Østdanmark, efter man har købt Slagelse Maskinforretning, og konkurrenten Sivertsen samtidig har mistet forhandlingen af New Holland.

Med den udvikling i forhandlernetværket følger også et massivt vokseværk hos Johs. Mertz. Det oplyser administrerende direktør Christian Holst i et interview med Effektivt Landbrug. I dag er man cirka 60 ansatte hos maskinhandleren.

Større krav

Maskinforretningen er på jagt efter 10-12 nye montører, to-tre nye reservedelssælgere, tre-fire nye maskinsælgere, en værkfører og en værkførerassistent. I alt er man på udkig efter mellem 20-25 nye medarbejdere.

Og med de ansatte, som følger med over fra Slagelse Maskinforretning, vil man nå op på et samlet medarbejderantal på mellem 90-100. Med den volumenforøgelse, som maskinhandleren oplever, vil det være muligt at tildele de ansatte nogle specialistroller, oplyser Christian Holst.

- Kravene fra både New Holland, vores kunder og fra andre leverandører bliver større og større. Der er flere ting, man skal kunne. Det gælder for eksempel inden for præcisionslandbrug. Det kræver bare, at man har en god volumen. Dels så man ser problemerne mere end en gang hver andet år, og at vi har råd til at have folk ansat til nogle specifikke områder, siger direktøren.

- Kravene fra både New Holland, vores kunder og fra andre leverandører bliver større og større. Der er flere ting, man skal kunne. Det gælder for eksempel inden for præcisionslandbrug. Det kræver bare, at man har en god volumen.

Christian Holst, Johs. Mertz

Større enheder

Den fortsatte konsolidering hos kunderne og kollegaerne i markedet, sammenholdt med den teknologiske udvikling af produkter og serviceydelser, stiller stadig større krav til leverandørerne og forhandlernetværket, fortæller Lars Borg, forhandlerudviklingsansvar hos CNH Industrial.

- Det sætter nogle forventninger og krav. Det skal jo gerne ruste Johs. Mertz til at kunne opruste yderligere på kompetencesiden inden for præcisionslandbrug og avancerede teknologiske produkter og services. Det er her, vi kan se, at de mindre enheder rundt om i både Danmark og Europa har svært ved at opnå den kritiske masse, hvor det er muligt at opnå og udnytte denne specialisering i forretningen, siger Lars Borg til Effektivt Landbrug.

Valget som forhandler af maskiner fra New Holland faldt på Johs. Mertz, da maskinhandleren ifølge Lars Borg har præsteret godt på blandt andet kundetilfredshed, markedsandele og salgsresultater. Den forhandleransvarlige vil i den forbindelse gerne takke Sivertsen for partnerskabet, som man hverken resultat- eller samarbejdsmæssigt har haft noget at udsætte på.

Større aktivitetsniveau

Christian Holst vil ikke fortælle, hvad maskinhandleren har betalt for Slagelse Maskinforretning. Han fortæller, at det er planen og forhåbningen, at ejerkredsen bag den sjællandske maskinhandel følger med, når Johs. Mertz overtager selskabet fra den 1. marts i år. Kunderne skal helst ikke mærke for meget til, at der nu kommer ny ejer. Andet end at, der, efter planen, skal betjenes flere kunder.

- Vi håber jo, at vi kan få skabt et større aktivitetsniveau, i og med at vi får ansat flere montører og sælgere. Slagelse Maskinforretning bliver en del af Johs. Mertz og bliver derved en del af noget større, hvor man får flere kollegaer at sparre med. Og flere, der kan aflaste en travl vagtplan, når det for eksempel er høst, siger Christian Holst.

Johs. Mertz har for nuværende ikke planer om yderligere konkrete investeringer. Ifølge Christian Holst er faciliteterne i Slagelse gode nok til også at rumme nye ansatte. Man arbejder dog fortsat på, hvordan et setup på Bornholm skal se ud. Det handler dog om at finde de rigtige medarbejdere, pointerer Christian Holst. Bornholm har indtil nu haft Sivertsen som New Holland-forhandler.

Større markedsandel

Christian Holst vurderer, at potentialet i hele Johs. Mertz’ forhandlerområde måske rækker til omkring 100 solgte traktorer og 30 mejetærskere i gode år. Det vil svare til en cirka fordobling i forhold til, hvad den Maribo-baserede maskinhandler er vant til at sælge. Han vurderer samtidig, at der også vil være flere markedsandele at hente på det østdanske marked.

- Vi har ligget over gennemsnittet (på markedsandele for maskinhandlere, red.). Så hvis vi magter at præstere på hele markedet, som vi er vant til, så vil det jo give en totalt større markedsandel. Det vigtige for os er at fremtidssikre vores medarbejdere, vores virksomhed og den service, vi giver til vores kunder, siger Christian Holst.

Johs. Mertz forhandler også maskiner af mærker som Krone, Amazone og He-Va.

Læs også