CAP’en kommer – og den kommer til at ændre din hverdag

GENNEM DE SENESTE par år har vi her i avisen beskrevet, hvordan EU’s fælles landbrugspolitik, den såkaldte CAP, har influeret på danske landbrug. På godt. Og på ondt. Vi har spurgt landmænd, fødevarevirksomheder, politikere og interesseorganisationer om deres erfaringer med CAP’en. Og vi har spurgt dem om, hvordan de gerne ser CAP’en udfolde sig i fremtiden.

VI HAR SKREVET 200 avissider om emnet. Vi har været i stalde, i marker, på de bonede gulve og på fabriksgulvene. Vi har gennem corona-nedlukningerne på bedste vis forsøgt at holde debatten om fremtidens CAP kørende. For end ikke epidemien har kunnet stoppe det faktum, at EU og dermed Danmark står foran en ny programperiode, som det hedder på EU-jargon.

HER OG NU kender vi de store linjer i aftalen, for man er blevet enige i Bruxelles.  Klima og miljømæssig og økonomisk bæredygtighed er nøgleord. Men EU har ladet mange spørgsmål om CAP-aftalen ligge i hænderne på nationalstaterne. Flere beslutninger end tidligere er op til Christiansborgs politikere, og den danske udmøntning af reformen er derfor vigtigere end nogensinde før.

INDTIL VIDERE ER det ikke meget, som interesseorganisationerne har haft af indflydelse. Den manglende indflydelse tager vi op til debat i disse spalter. Vi kommer til at følge CAP’ens implementering i det danske samfund til dørs. Det kommer til at ske gennem det næste år, hvor vi leverer 100 EU-sider med fuldt fokus på CAP’ens nationale strategiplan i det danske samfund.

DET KAN LYDE verdensfjernt og langt fra den praktiske hverdag. Men EU’s fælles landbrugspolitik tager i programperioden 2023-2027 et gigantisk kvantespring. Og alle, som læser denne avis, vil sandsynligvis blive påvirket af forandringens vinde. Positivt eller negativt.

DERFOR ER DET af stor betydning, at man følger EU-debatten i disse spalter. Ingen andre steder i medieverdenen beskæftiger man sig så intensivt med CAP’en som netop her. Og ingen andre steder har man mulighed for at komme til orde i debatten som netop her i avisen. Vi hører således gerne fra alle, der har noget at byde ind med til debatten om den danske implementering af CAP’en.

Rigtig god læselyst.

Læs også