Svineproducent får stillet garanti for omsætningstab

Pengeinstituttet for en sønderjysk svineproducent har fået stillet garanti for et beløb, der skal dække omsætningstab som resultat af Covid-19. - Det her kan være redningsplanken for nogle i branchen, lyder det.

Som en del af regeringens Corona-hjælpepakker kan små og mellemstore virksomheder gennem Vækstfonden få stillet garanti for et beløb fra sit pengeinstitut, hvis det kan påvises, at man som virksomhedsejer har haft omsætningsnedgang som følge af Covid-19. 

Den mulighed har en sønderjysk svineproducent netop gjort brug af, eftersom hans pengeinstitut har bevilget ham nødvendig kapital til at fortsætte driften ind i det nye år. 

Vækstfonden stiller garanti for op til 90 procent af kapitalen, fordi det direkte kan påvises og dokumenteres, at en del af hans omsætningstab skyldes Covid-19. 

Sammenhæng

- Vi har i det her tilfælde arbejdet rigtig meget på årsagssammenhænge og blandt andet kigget meget på noteringsfald på det tyske marked, hvor de tyske slagterier lukkede midlertidigt grundet Covid-19 blandt slagterimedarbejderne, siger Laurs Peder Laursen, kundechef i Business-afdelingen i Velas, der har været med til at hjælpe landmanden. 

- I den her sag har der været en helt klar årsagssammenhæng mellem svineproducentens omsætningstab og Covid-19 – derfor kan Vækstfonden stille garanti for den kapital, landmanden har behov for fra banken for at fortsætte driften ind i det nye år, tilføjer Laurs Peder Laursen.

- For landmanden her betyder det, at i stedet for at han bliver dømt ude og lukket ned på grund af manglende likviditet, så vil han nu kunne fortsætte driften og forhåbentlig kunne komme igennem en periode med lav smågrisenotering. 

- Havde han ikke fået garantien, så ville pengeinstituttet formentlig ikke have stillet den nødvendige kapital til rådighed, og så ville bedriften lukke og 15 medarbejdere stå uden arbejde, ligesom følgevirksomhederne ville have en kunde mindre i det nye år, siger kundechefen.

Holder driften kørende

At få stillet garantien koster landmanden 2.500 kroner i etableringsgebyr og en procent af beløbet årligt i garantiprovision. 

Løsningen vil holde hånden under en hel del producenter over hele landet, vurderer Laurs Peder Laursen.

- Det handler om at kunne holde driften kørende, mens markederne er hårdt ramt af Covid-19. For nogle kræver det kapital nu og her, og derfor kan garantien meget vel være en redningsplanke for nogle i branchen, siger han og peger på, at det især kan være smågriseproducenter, der er hårdt tynget af lave priser på både slagtesvin og smågrise. 

mip

Læs også