bannerPos

Sig nej!

27-11-2019 08:00

Tiden er inde til at sige nej. Nej, så det kan høres. Vi vil ikke mere, skriver Vagn Lundsteen i dette indlæg.

Af: Vagn Lundsteen - Direktør i AgroPro Danmark

DEBATINDLÆG Så kom regeringens udspil omkring en tredobling af efterafgrødearealet. Det var dråben. Loven vil sætte al fornuft i markplanlægningen ud af kraft.

Udbytter i vintersæd erstattes af virkningsløse efterafgrøder og vårafgrøder. Hvorfor? Ikke for at fjerne kvælstof fra jorden, for den er allerede tom. Det viser de mange gule marker igen her i efteråret.

Efterafgrøder kan have effekt, hvis de bruges målrettet, og hvor der er behov. Men når hele 90 procent af Jylland og 95 procent af Fyn og store dele af Sjælland med øer, skal påtvinges efterafgrøder, er det ikke længere udtryk for faglighed eller fornuft. Så ligner det kun en straffeekspedition, fordi vi i ganske få år fik tilkæmpet os noget, der lignede gødning efter planternes behov.

Derfor er tiden inde til at sige nej. Nej, så det kan høres. Vi vil ikke mere. Vi er i mere end 30 år blevet pålagt den ene særbyrde efter den anden. Krav som vores nabolande ikke kender. Begrænsninger som stadig ikke viser sine effekter.

Ingen effekt af miljølove

Kvælstof eller rettere nitrat skal reduceres. Kvælstofudvaskningen er blevet reduceret med mere end 60 procent – uden effekt på vandmiljøet. Hvis den tanke forfølges, vil det sidste kilo kvælstof blive fjernet og dansk landbrug lavet om til brak og krat – stadig uden effekt på vandmiljøet.

Så længe samfundet tillader mere end 100.000 årlige overløb fra spildevand og deponeringer af miljøbelastende slam i havet, ser vi aldrig en effekt af de mange miljølove.

Tiden er derfor inde til at sige nej. Vi vil ikke mere. Boykottet af randzonerne viser, at vi kan flytte noget, når vi siger nej. Hvis alle bestyrelser i landbrugspolitiske foreninger siger nej. Alle planteavlskonsulenter siger nej. Alle landbrugsfamilier siger nej.

Vi laver en musketér-ed. En for alle, alle for en. Det er langt bedre end traktorkørsel og demonstrationer. Ikke at jeg frasiger mig det, som middel. Men et samlet landbrug, der siger nej, vil have en meget større effekt. Lad os enes om det. Det er ikke så svært. Det er en fantastisk fornemmelse og vil rygtes verden rundt. Et samlet dansk landbrug siger nej.

Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.

Fortsat uændret svinenotering

Danish Crown fastholder en svinenotering på 10,50 kroner i næste uge. Friland sænker økotillægget med 75 øre. Udsigt til flere udsatte svin.

Hvedeudbytte på godt ti tons i det midtjyske

På Gesinggaard nær Herskind vest for Aarhus regner de med, at høsten er i hus fredag aften og efterafgrøderne sået i løbet af weekenden. - Vi er godt med, lyder det med tilfredshed fra landmand Steen Nørgård, der midt i tilfredsheden gerne slår et slag for, at reglerne om slåning af brak ændres.

Fodringsdag holder fagfolk opdateret om de seneste fodringstendenser

Magneter, mineraler, »klima-midlet« 3NOP og non-GM-afgrøder er blandt emnerne på Fodringsdag 2020, der afvikles 9. september i Herning.

Dobbelt så meget nedbør i Midt- og Vestjylland som på Vestsjælland i vækstsæsonen

Store regionale forskelle på vejret i vækstsæsonen vil præge årets høstudbytter, vurderer Danish Agro på baggrund af data fra over 1.000 vejrstationer. De midtjyske landmænds marker har haft lavest temperatur og færrest solskinstimer.

Väderstad flytter til Fyn

Maskinproducent flytter fra Sjælland til Fyn i denne måned.

Udenlandske ansatte får lettere adgang til coronatests

Det er nu muligt for indrejsende arbejdskraft uden bopæl i Danmark at blive testet for Covid-19, selvom de ikke har symptomer.

Foderstyrke og fokus på rygspæktykkelse ved løbning

Polte skal ved løbning være 230 til 240 dage gamle, de skal veje 145 til 160 kg og have 14 til 15 mm rygspæktykkelse. Endelig skal de løbes i anden brunst, anbefaler Nutrimin.
Side 1 af 1895 (37893 artikler)Prev1234567189318941895Next