bannerPos

Sig nej!

27-11-2019 08:00

Tiden er inde til at sige nej. Nej, så det kan høres. Vi vil ikke mere, skriver Vagn Lundsteen i dette indlæg.

Af: Vagn Lundsteen - Direktør i AgroPro Danmark

DEBATINDLÆG Så kom regeringens udspil omkring en tredobling af efterafgrødearealet. Det var dråben. Loven vil sætte al fornuft i markplanlægningen ud af kraft.

Udbytter i vintersæd erstattes af virkningsløse efterafgrøder og vårafgrøder. Hvorfor? Ikke for at fjerne kvælstof fra jorden, for den er allerede tom. Det viser de mange gule marker igen her i efteråret.

Efterafgrøder kan have effekt, hvis de bruges målrettet, og hvor der er behov. Men når hele 90 procent af Jylland og 95 procent af Fyn og store dele af Sjælland med øer, skal påtvinges efterafgrøder, er det ikke længere udtryk for faglighed eller fornuft. Så ligner det kun en straffeekspedition, fordi vi i ganske få år fik tilkæmpet os noget, der lignede gødning efter planternes behov.

Derfor er tiden inde til at sige nej. Nej, så det kan høres. Vi vil ikke mere. Vi er i mere end 30 år blevet pålagt den ene særbyrde efter den anden. Krav som vores nabolande ikke kender. Begrænsninger som stadig ikke viser sine effekter.

Ingen effekt af miljølove

Kvælstof eller rettere nitrat skal reduceres. Kvælstofudvaskningen er blevet reduceret med mere end 60 procent – uden effekt på vandmiljøet. Hvis den tanke forfølges, vil det sidste kilo kvælstof blive fjernet og dansk landbrug lavet om til brak og krat – stadig uden effekt på vandmiljøet.

Så længe samfundet tillader mere end 100.000 årlige overløb fra spildevand og deponeringer af miljøbelastende slam i havet, ser vi aldrig en effekt af de mange miljølove.

Tiden er derfor inde til at sige nej. Vi vil ikke mere. Boykottet af randzonerne viser, at vi kan flytte noget, når vi siger nej. Hvis alle bestyrelser i landbrugspolitiske foreninger siger nej. Alle planteavlskonsulenter siger nej. Alle landbrugsfamilier siger nej.

Vi laver en musketér-ed. En for alle, alle for en. Det er langt bedre end traktorkørsel og demonstrationer. Ikke at jeg frasiger mig det, som middel. Men et samlet landbrug, der siger nej, vil have en meget større effekt. Lad os enes om det. Det er ikke så svært. Det er en fantastisk fornemmelse og vil rygtes verden rundt. Et samlet dansk landbrug siger nej.

Dette er et debatindlæg, som vi har valgt at offentliggøre på vores hjemmeside og/eller i et eller flere af vores printmedier. Indlægget er udelukkende et udtryk for skribentens egne holdninger.

Ny måde at rapportere udtagning af prøver på

Svineproducenter og dyrlæger får nyt værktøj til at rapportere, når der udtages PRRS-prøver til viruspåvisning.

Byg en ekstra klimastald

Det er en god idé at have en nødplan i skuffen, hvis den afrikanske svinepest melder sin ankomst i Danmark eller Tyskland. Byg en klimastald og etabler nogle flere farestier, lyder rådet.

Samsø-landmænd vil stadig ikke kompensere for ikke-eksisterende udledning

Modsat meldinger i januar, så har regeringen ikke nedsat efterafgrødekrav på Samsø, som stadigvæk står til at kompensere for udledning fra produktion af fisk, som ikke finder sted. Samsø-landmænd kræver nu at blive fritaget for obligatoriske krav.

Vælg de rigtige aktier i en usikker fremtid

Det er ret så imponerende at kigge på graferne for de store aktie-index. Siden marts måned har vi oplevet et aktiemarked, der har revancheret nu mere end 60 procent af det, der blev tabt under coronakrisens begyndelse. Men investorerne er stadig usikre på fremtiden, og det er stadig farligt at ligge alt for disponeret i de cykliske aktier. Dog er der brancher og dermed aktier, der kan gøre det godt i den usikre fremtid, vi går i møde.

Det er nu, der skal ryddes op i roerne

Mange har allerede sprøjtet færdig i sukkerroerne, ellers er det i følge planteavlskonsulent nu, der skal sættes ind for de høje arter.

Med rådgiveren i marken

Jens Jakob Jensen fra HN Agro Consult gav tirsdag en status på de forskellige afgrøder.
Side 1 af 1848 (36960 artikler)Prev1234567184618471848Next