Forbered køb af færdigfoder: - Du kan risikere, at der kun er to gode dage
Hvis du sørger for at forberede indkøb af færdigfoder, kan du sikre, at du er klar til at trykke på knappen den dag, at prisen er rigtig. En god forberedelse kan endda spare dig tusindvis af kroner, fortæller foderekspert

Foto: Velas
Skal du handle til den kommende fodersæson, er det allerede ved at være tid til de indledende øvelser.
Ifølge AgroMarkets ligger priserne for de fleste råvarer i et leje, der gør det relevant at forberede den kommende fodersæson.
Men hvordan forbereder du dig så?
Peter Mark Nielsen er foderrådgiver i Velas og har i mange år hjulpet landmænd med at forberede foderhandler til den kommende sæson. Ifølge ham gør det ikke spor, at du i år skal forberede foderhandlen tidligere end normalt.
- Vi har været vant til, at man skal forberede foderhandel omkring maj, men i år er vi tidligere ude. Den gode nyhed er, at det ikke sker noget som helst ved, at du forbereder foderhandlen nu. Til gengæld kan der godt ske noget ved at gøre det for sent, siger Peter Mark Nielsen og uddyber:
- Forberedelsen er den samme, så du kan lige så godt lave arbejdet nu. Så ligger det bare i skuffen og er klar til den dag, du så faktisk skal handle foder. Hvis ikke du forbereder dig, risikerer du at få købt for dyrt, eller at du ikke køber de rigtige blandinger.
Vær klar på det rigtige tidspunkt
I et foranderligt marked med store globale usikkerheder kan du ikke vide dig sikker på, hvor længe du har til at handle foder. Peter Mark Nielsen har oplevet alt fra, at landmændene har god tid til at få købt færdigfoder ind til den kommende sæson, til, at de har skullet handle meget hurtigt.
- Nogle gange er markedet fladt, og så kan du handle færdigfoder i to måneder til de samme priser. Andre år har du to dage, hvor priserne er rigtige, og så er løbet kørt. Det er ikke til at vide, hvordan dette år bliver, og derfor gælder det om at være klar til at trykke på handle-knappen, så snart priserne er til det, siger han.
Indhent tilbud – og spar tusindvis
Hvis du vil være sikker på at få den bedst mulige pris, skal du selv lave noget benarbejde.
- Selvom det nemmeste er at fortsætte med den nuværende leverandør, kan det være et dyrt og forkert valg. Vil du have den bedste pris, er du nødt til at indhente flere tilbud, siger Peter Mark Nielsen.
Den gennemsnitlige foderhandel ligger på cirka 2500 tons. Forskellen på billigste og dyreste tilbud kan sagtens løbe op i fem kroner pr. 100 kg. Det vil altså sige, at en gennemsnitlig foderhandler kan spare 125.000 kroner på at vælge det billigste tilbud.
- Der er rigtig mange penge at spare på at indhente flere tilbud. Har du en leverandør, som du gerne vil handle med på grund af ting som afstand i forhold til levering af korn eller andre praktiske ting, så hiv fat i en rådgiver, og hør, om de tilbudte priser lyder rimelige. For du kan sagtens presse din normale leverandør på pris, siger Peter Mark Nielsen.
Vælg de rigtige blandinger
En vigtig del af forberedelsen er at få valgt de rigtige blandinger til ens behov. Derfor anbefaler Peter Mark Nielsen også, at du får lavet en gennemgang af dine blandinger med en rådgiver.
- Få kigget på, om blandingen overhovedet er den rigtige. Er alle tilsætningsstofferne nødvendige? Kan du nøjes med halvdelen af visse tilsætningsstoffer? Skal du bruge mere af noget andet? Så får du fundet frem til de blandinger, der gør, at du får mest muligt ud af din produktion, siger han.
Som udgangspunkt vurderer Peter Mark Nielsen, at alle foderfirmaer kan levere gode blandinger, så længe du har forberedt dig godt.
- Hvis du har nogen, du stoler særligt meget på, skal du selvfølgelig spørge dem, men husk at udfordre dem på prisen, siger han.