Jagt har gennem tiderne været en afgørende aktivitet for mennesker – både som levevej og som rekreativ aktivitet Men i moderne tid har jagt også fået en betydningsfuld rolle som en drivkraft for naturforvaltning og biodiversitetsbeskyttelse.

Det gælder særligt på private arealer, som udgør en stor del af den danske natur. Her spiller lodsejere og jægere en vigtig rolle i skabelsen og forvaltningen af rige og varierede naturområder, hvor både flora og fauna trives.

Private lodsejere, der har jagtinteresser på deres arealer, har ofte et særligt fokus på at skabe gode betingelser for vildtet. Det indebærer alt fra etablering af nye vandhuller, markvildtstriber, insektvolde, vildtagre, vildtremiser, levende hegn, skovrejsning og naturgenopretning til pleje af eksisterende natur som for eksempel enge, overdrev og vandhuller.

Tiltagene forbedrer ikke kun levestederne for jagtbart vildt som råvildt, agerhøne, fasaner, bekkasiner og harer, men styrker også forholdene for insekter, padder og småfugle som lærker, viber m.v., ligesom de bidrager til mere natur og højere biodiversitet på arealer, hvor private lodsejere med jagtinteresser som motivation gør en stor indsats.

Private lodsejere som naturforvaltere

I Danmark er en stor del af naturen privatejet. Mange af de mest artsrige og velforvaltede naturområder findes på private jorde, hvor lodsejerne har en aktiv interesse i jagt og naturforvaltning.

Netop jagtinteressen udgør for mange private lodsejere motivation for at eje og forvalte disse naturområder, herunder både skov og lysåbne naturtyper. Samarbejder mellem lodsejere, jagtforeninger og naturorganisationer er vigtige for at sikre langsigtede løsninger.

Disse partnerskaber kan føre til innovative projekter og initiativer, der fremmer biodiversiteten og gør naturen mere modstandsdygtig over for klimaændringer.

Vores bekymring er, at hvis man på private arealer, der i trepartens omlægningsplaner identificeres med potentiale for at bidrage til strengt beskyttet natur, ikke får mulighed for at gå på jagt, så vil det være mere end svært at få lodsejerne med på idéen.

Det vil ikke kun gøre det sværere at komme i mål med den grønne trepart, men det vil også stå i vejen for udviklingen i biodiversiteten og Danmarks bidrag til EU's biodiversitetsstrategi 2030.

Jagt er meget mere end blot en hobby. Det er en drivkraft, som skaber og opretholder en rig og varieret natur. Gennem aktiv naturforvaltning og biotoppleje bidrager jægere og private lodsejere til at beskytte biodiversiteten og sikre, at der fortsat findes vildtvenlige levesteder i det danske landskab.

Ved at anerkende jagten kan være en driver i interessen for at engagere sig i naturforvaltningen, kan vi fremme bæredygtige strategier, der kommer hele økosystemet til gode.