Chefrådgiver: Nogle landmænd kan skære 30-35 procent af deres gæld

De lange renter er formentlig ved at være færdige med at stige, og dermed er det ved at være et godt tidspunkt at realisere de store kursgevinster på lave, fastforrentede realkreditlån, vurderer rådgiver.

Priserne er faldet markant på råvaremarkederne, og det vil sammen med en altovervejende risiko for recession i det kommende år formentlig presse inflationen ned, lyder det fra chefrådgiver i Finans og Formue i Velas Business, Ole Eriksen.

Det betyder ifølge chefrådgiveren, at de lange renters hastige stigninger vil bremse op i den kommende tid. Dermed er det ved at være et godt tidspunkt at realisere de store kursgevinster ved at konvertere lave, fastforrentede realkreditlån.

- Vi har det sidste år været vidne til en historisk stor korrektion i de 30-årige renter, og der er klare indikationer af, at rentestigningerne aftager og ikke kan stige meget mere, medmindre der kommer fornyet uro. Det betyder, at potentialet for yderligere kursfald på de 30-årige obligationer også er begrænset, siger Ole Eriksen.

- Samlet set er det en helt exceptionel mulighed – i hvert fald hvis man tror på, at renten har toppet for nu og vil falde igen på et tidspunkt

Ole Eriksen, chefrådgiver, Velas

- Derfor er det min vurdering, at man skal tage sin kursgevinst i den kommende tid, hvor kursen på eksempelvis en 1-procent fastforrentet ligger i kurs 65-70 afhængig af obligationerne bag. Det vil jo for nogle landmænd betyde, at de kan skære 30-35 procent af deres gæld.

Skattefri gevinst

Yderligere rentepanik kan naturligvis presse kursen lidt længere ned, medgiver han. Men de store træk, som vi har været vidne til det seneste års tid, er ikke længere realistiske, mener han.

Med en konvertering bliver der helt naturligt en højere rente på den resterende del af gældsposten. Men renteudgifter er fradragsberettigede, og samtidig er kursgevinsten i virksomhedsskatteordningen (VSO, red.) skattefri, påpeger Ole Eriksen og konkluderer:

- Samlet set er det en helt exceptionel mulighed – i hvert fald hvis man tror på, at renten har toppet for nu og vil falde igen på et tidspunkt.

Der kan også være andre fordele ved at realisere kursgevinsten.

- Eksempelvis kan man måske fastlåse en bedre soliditet og lavere belåningsgrad på realkreditlån. Det kan for nogle åbne op for bedre bidragssatser og bankrenter samt bankskifte. Det kan også give mulighed for mere optimering af realkreditlån, hvilket kan have rigtig stor værdi for den enkelte, siger Ole Eriksen.

Stor sandsynlighed

Ifølge Conference Board, der er en uafhængig forskningsgruppeorganisation med over 1.000 virksomheder og organisationer, er der 96 procent sandsynlighed for, at USA får en recession i 2023. Og det vil smitte af på resten af verden, vurderer chefrådgiveren.

- Der er ingen tvivl om, at recessionen vil få efterspørgslen til at falde yderligere. Alt det vil presse inflationen ned, lyder det fra Ole Eriksen.

Læs også