Stigende styringsrenter kan ramme mange landmænd

Hvis renten stiger til tre procent i Europa og 4,75 procent i USA, vil det ramme dem, som stadig har en stor del af sin gæld i korte renter, vurderer chefrådgiver.

Både den amerikanske og europæiske centralbank har reageret på den høje inflation ved at skrue gevaldigt op for styringsrenterne. Det har sat sig i særligt de korte renter, og yderligere rentestigninger vil forstærke det pres, der ligger på disse renter, vurderer Ole Eriksen, der er chefrådgiver i Finans og Formue i Velas Business.

Ifølge Ole Eriksen lyder nogle bud på, at renterne kan blive presset op i tre procent i Europa og 4,75 procent i USA. I så fald vil det ramme en del af de danske landmænd, der for manges vedkommende stadig har en stor del af deres gæld i de korte renter, vurderer han.

- De vil alle klart kunne mærke, hvis renten pludselig stiger til eksempelvis tre procent

Ole Eriksen, chefrådgiver, Velas

- Rigtig mange landmænd har helt kort variabel rente, mens andre har F3 og F5, og de vil alle klart kunne mærke, hvis renten pludselig stiger til eksempelvis tre procent. Man skal jo tænke på, at mange har været begunstiget af negative renter i årevis, og så er det pludselig en stor mundfuld at skulle til at betale tre procent, siger Ole Eriksen.

Niveauet bliver højere

Han vurderer, at en ny normal på rentemarkedet kunne være en bund i de lange renter omkring to procent og måske 1,5 procent på de korte renter.

- Det er naturligvis usikkert. I bund og grund skal vi alle vænne os til at betale højere renter end tidligere, også i næste recession, siger Ole Eriksen.

Læs også