LandboNords formand: - Mere end 100 års innovation kan blive skyllet ud med badevandet

Et fantastisk udstillingsvindue for vores erhverv til samfundet omkring os, lød det fra LandboNords formand i sin dyrskuetale – men han fik også sendt et par reprimander afsted til landets politikere.

- Det er blevet dagen, hvor dyrene får en ekstra tur med børsten, alt skal trimmes og plejes, inden de flotte dyr skal fremvises i ringen. Dagen hvor fagligheden og håndværket er i højsædet, alt imens maskinudstillerne er klar til at fremvise den nyeste teknik – og måske lave en god handel. Et fantastisk udstillingsvindue for vores erhverv til samfundet omkring os, lød det indledningsvist fra LandboNords formand, Torben Farum, i årets dyrskuetale på Fjerritslev Dyrskue.

Også en kommende CO2-afgift fik et par ord med på vejen, og her var Torben Farum klar i mælet.

- Hvis ikke vi skal skylle mere end 100 års innovation inden for fødevarer ud med badevandet, er det vigtigt vores politikere får øjnene op for, hvad konsekvensen bliver af en CO2-afgift, fastslog han.

Sidste års lukning af Sæby Slagteri, og varslingen af lukningen i Ringsted blev også nævnt. Og her pegede Torben Farum på, at det skyldes grundet faldende råvaregrundlag, altså grise. Og ikke fordi flere vælger at eksportere, men fordi de landmænd, som forsyner de danske slagterier, giver op.

- Hvis vores politikere skulle bruge tiden på noget fornuftigt, så burde de bruge deres vågne timer på at finde ud af, hvordan vi bliver konkurrencedygtige i forhold til resten af EU og stoppe med at rulle forhindringer ud for alle, som har en smule initiativ, sagde Torben Farum.

En CO2-afgift vil ifølge formanden ramme skævt, da den kun gælder for produktion i Danmark, og den vil komme til at skubbe til den buldrende strukturudvikling som raser i landbrugserhvervet.

- Resultatet af øgede krav er som altid, at den lille eller mindre producent får endnu sværere ved at kunne klare sig i forhold til de større. Er det virkeligt sådan et landbrugs-Danmark, man vil have? Spurgte Torben Farum retorisk.

Fusion er rettidig omhu

Der er således nok af udfordringer i erhvervet, der skal tages hånd om, og her vil en fusion mellem Agri Nord og LandboNord ifølge LandboNords formand være en fordel for alle de nordjyske landmænd.

- Vi er to virksomheder, som har en sund økonomi, derfor skal gevinsten ikke måles i kroner men resultater, da den store effekt af vores fusion bliver alt det, som vi har svært ved at løfte alene, men som vi nu får mulighed for at gøre sammen. Se det som rettidig omhu, vi gør det, fordi vi kan se gevinster ved en fusion, understregede Torben Farum.

Som en del af fusionsgrundlaget er der aftalt, at der skal oprettes et politisk sekretariat med en politisk direktør.

- Som kan hjælpe og understøtte foreningens folkevalgte i arbejdet med de politiske dagsordner, som buldrer om ørene af os, således vi kommer til at sætte dagsordenen i stedet for at rende efter den, sagde Torben Farum, som ser frem til et forhåbentligt stort fremmøde, og en god debat om den fælles fremtid på den ekstraordinære generalforsamling den 12. juni, hvor medlemmerne skal stemme om fusionen.

Læs mere om Dyrskuer 2024

Dyrskuerne er et vigtigt samlingspunkt for lokalsamfundene på landet. Samtidig kan det være en stærk indgang til landbruget. Her er alt, hvad du skal vide om årets dyrskuer.

Læs mere her

Læs også