Passioneret avler: Kærligheden til dyrene gjorde, at jeg blev ved

Kim Fagerlin er ikke vokset op med malkekøer, alligevel har han aldrig været i tvivl. Han har altid villet være selvstændig mælkeproducent. Det lykkedes i 2008, men årene er ikke gået uden bump på vejen.

Den rødbrogede ko i midten, som måske er mere rød end broget, skiller sig ud. Hun er mor til Miss Danmark 2022. Og Miss Danmark selv, hun bliver hjemme på gården i Vammen indtil Landsskuet. - Ligesom i sportens verden kan man godt gemme det bedste kort til sidst, siger Kim Fagerlin. Det er kærligheden til dyrene, som gør, at Kim Fagerlin har kæmpet sig over de bump, der har været på vejen. Køerne i Vammen er på græs hver sommer.

Kim Fagerlin er ikke ud af en landmandsfamilie.

- Men alligevel har jeg aldrig villet andet, siger han fra spisebordet ved siden af billedvæggen, som foruden familiebilleder rummer en del ko-billeder.

Interessen for landbrug fik han måske fra sine bedsteforældre og onkel. I hvert fald blev han som 13-årig skoledreng på en naboejendom med malkekøer, hvorefter interessen tog fart.

Kim Fagerlin startede på landbrugsskole og begyndte at passe jerseykøer ved Silkeborg.

- Og der fik jeg nok lidt smag for det der med dyrskuer, fortæller Kim, som første gang var med til at udstille malkekøer omkring år 2000, og i dag er formand for den lokale avlsforening og med i hovedbestyrelsen indenfor Holstein-racen.

Kæmpe avlsinteresse

Interessen for køer handler for Kim Fagerlin i høj grad om avl.

- At man prøver på at kombinere noget, så man får det, man gerne vil have, siger Kim, som lægger det til grund for, at han overhovedet har opdræt.

- Havde jeg ikke den interesse for avl, er jeg sikker på, at jeg kun havde malkekøer. Det er meget nemmere at passe. Så kunne jeg fylde hele stalden med malkekøer og løbe dem med kødkvæg, det var da langt nemmere. Og det er der nok også flest penge i, siger Kim Fagerlin.

Tanken rammer ham indimellem, men kun lige indtil han går ud og kigger i stalden.

- Jeg synes alligevel, at dem jeg selv kan lave, de er bedre, end dem man køber, siger han.

Malkeorganerne er det vigtigste

Kim Fagerlin laver selv sin insemineringsplan med Viking på sidelinjen og køber genetik der, hvor han finder noget spændende.

Dyrene er delt i »tre grupper«. En mindre NTM-gruppe, hvor det primære mål er at sælge en tyr til kvægavlsforeningen, noget som også er lykkedes for ham.

Så er der en lille show-gruppe, mens den største gruppe er køer med fokus på eksteriør, men med det for øje, at det skal være en produktionsko.

- Jeg går aldrig på kompromis med malkeorganer. Det, synes jeg, er det allervigtigste. Det er det, man skal arbejde med hver dag, så det betyder noget. Herudover skal sundhed, ydelse og benene også være i orden. Jeg tror, det primære er, at det skal være køer, der er til at arbejde med, forklarer Kim Fagerlin, som på den baggrund kan kalde sig en af landets højest kårede besætninger.

De dyr, der udvælges til dyrskuer, er de bedste, og de kan komme fra alle tre grupper.

Miss Danmark 2022

Avlsarbejdet på gården i Vammen i Midtjylland kulminerende i 2022. Her trak Kim Fagerlin sin Dertour-datter til sejr som Danmarks smukkeste malkeko på Landsskuet i Herning.

- Jeg har altid haft et godt øje til hende, men vi havde da ingen forhåbninger om, at hun skulle være Miss Danmark, fortæller Kim Fagerlin, som i de indledende runder fik en kammerat til at trække koen.

- Vi blev enige om, at han måske var lidt bedre til det, og jeg er jo heller ikke så høj.

Skæbnen ville, at koen gik videre til den store finale lørdag, men der skulle Kims kammerat afsted og se Tour de France på dansk jord.

- Der tænkte jeg lidt på, om jeg skulle lade en anden trække. Men nej, den oplevelse får jeg kun en gang i livet. Og det er jeg virkelig glad for her bagefter. Det var virkelig stort og en oplevelse, jeg aldrig glemmer, fortæller Kim Fagerlin.

Når lykken vender

Trods en af landets højest kårede besætninger, Miss Danmark 2022 og en mand, som laver lige præcis det, han gerne vil, så har det langt fra været en dans på roser for Kim Fagerlin, som kom til ejendommen i Vammen i Midtjylland i 2006. Først som fodermester, og senere i januar 2008 købte han stedet.

En ejendom med 90 malkekøer, hvor Kim hurtigt udvidede til 140 køer.

- Det skal ingen hemmelighed være, at det er min kone, der ejer det her i dag. Og vi har så rigeligt prøvet vores, siger Kim Fagerlin og fortæller om, hvordan parret har været vedholdende for til sidst at finde en løsning.

- Der var mange bump på vejen, og der var nok mange, der havde kastet håndklædet i ringen.

- Men kærligheden til dyrene gør, at jeg blev ved. Det er det enkelte dyr, jeg har kærlighed til, og så var det svært bare at opgive det hele, forklarer Kim, som måtte ned og vende med bare 30 malkekøer i stalden.

- Men nu har vi arbejdet os op igen, siger Kim Fagerlin.

Det har blandt andet krævet, at den unge mælkeproducent har haft fuldtidsarbejde ved siden af sit liv som mælkeproducent gennem tre år.

- Det var hårdt, men det var det, det krævede for at få det til at fungere, siger Kim Fagerlin, som har fået enderne til at nå sammen med uvurderlig hjælp fra sin far.

En fremtid på den korte bane

Nu er det tid til at se fremad, men dog alligevel på den lidt korte bane.

- Der er ikke nogen af vores stalde, der er godkendt efter 2034, siger Kim Fagerlin. Selv ser han to mulige scenarier. Enten at slide det nuværende anlæg fuldstændig ned og derefter stoppe eller at kigge sig om efter noget andet.

- I mange år har vi jo ikke kunnet gøre noget. Men nu ser det alligevel ud til, at vi kan sælge og komme herfra.

- Men det er bare tanker. Hvem ved, hvordan verden ser ud i 2034? Der er jeg 53, og der kan det jo også være, jeg holder lige så stille, siger Kim Fagerlin og slår tankerne hen på den kommende CO2-afgift.

- Det kan jo være, jeg allerede er klogere efter sommerferien, siger han med et fortvivlet grin.

- En CO2-afgift på for eksempel en halv million kroner – det kan vi i hvert fald ikke.

Gemmer guldet til sidst

Miss Danmark 2022 har kælvet sjette gang pg hvis formen rammes, er hun klar til Landsskuet. Kim Fagerline deltog tidligere på sommeren ved Hobro Dyrskue, men ikke med Miss Danmark-koen, hun bliver pænt gemt derhjemme indtil Herning kalder.

- Avlere er utrolig nysgerrige, så de har godt af lige og vente og se. Og ligesom i sportens verden kan man godt gemme det bedste kort til sidst, griner Kim Fagerlin.

Og selvom Dertour-datteren aldrig rigtig ramte topformen på sidste års Landsskue, så lever håbet endnu.

- Hun skal være bedre end sidste år, bestemt, men når man synes, det er sin bedste ko, lader man den ikke blive hjemme.

Læs mere om Dyrskuer 2024

Dyrskuerne er et vigtigt samlingspunkt for lokalsamfundene på landet. Samtidig kan det være en stærk indgang til landbruget. Her er alt, hvad du skal vide om årets dyrskuer.

Læs mere her

Læs også