Det er første år på jobbet for Kim Lindegaard, der har ansvaret for får og geder til Det Fynske Dyrskue. Han har været ansat siden efteråret 2021 og er så småt i gang med forberedelserne til at modtage formentlig i omegnen af 50 dyr, når de festlige dage løber af stablen.

- Tilmeldingen af dyr begynder først officielt den 4. maj, men jeg har lavet et par opslag på de sociale medier, og bedt om tilkendegivelse af, hvem og hvor mange, der har planer om at deltage. Her er der heldigvis god opbakning, siger Kim Lindegaard.

Mohairgeder i blodet

Kim Lindegaard arbejder til dagligt som gartnermedhjælper hos HedeDanmark og bor med sin familie lidt uden for Otterup. Her har han selv et mindre hobbyhold af mohairgeder, og da avisen besøger ham, er der netop kommet kid.

- Mine forældre og jeg selv havde mohairgederne i fællesskab i starten og som 10-årig udstillede jeg for første gang på Det Fynske Dyrskue. Det gjorde jeg hvert år fra 1996 og frem til 2008. Mine forældre drev gårdbutik med mohair produkter frem til år 2002. Besætningen var på omtrent 45 mohairgeder da den var på sit højeste. Mine forældre solgte deres ejendom i 2009 og jeg selv skulle flytte hjemmefra. Så desværre måtte de resterende 10 dyr på det tidspunkt afhændes.

Avler gode dyr

Der skulle gå 11 år, inden Kim Lindegaard igen fik mohairgeder.

- Det var først, da vi havde behov for nogle dyr, der kunne supplere hestene på græsset, at vi igen fik mohairgeder. Dem kendte jeg, så nu har vi dem på ren hobbyplan, men får faktisk avlet nogle ret gode dyr, som vi har lidt formidling af til andre avlere, fortæller Kim Lindegaard.

 

Mohairgeder er nysgerrige, tillidsfulde dyr.

Mohairgeder er nysgerrige, tillidsfulde dyr.

Drømmejob

Da Det Fynske Dyrskue tilbage i efteråret søgte en, der kunne arbejde som koordinator af får- og gedestaldene, var Kim Lindegaard da heller ikke i tvivl om, at jobbet var lige noget for ham.

- Jeg søgte, fordi det lød som et drømmejob. Tænk sig at kunne være med til at genudvikle udstillingen af får og geder på dyrskuepladsen. De sidste mange år har opbakningen været lille, og der har ikke været udstillet geder siden 2014, ligesom antallet af får har været dalende.

- Gedeavl er en sport for mig og jeg vil gerne have får- og gedeavlere integreret noget mere – både på skuet, men også generelt. Der er en del fællesskab over sådan nogle dage på dyrskue. Vi skal vise, at vi står sammen. Også for at få nogle nye med. Vi skal tilbage til fællesskabet og til at have det hyggeligt, siger han.

Behov for ekstra stald

Her i midt marts, er Kim Lindegaard ved at planlægge i forhold til antallet af bokse, og holder de foreløbige tilkendegivelser om tilmelding stik, er der behov for en ekstra stald i forhold til, hvad Kim Lindegaard i begyndelsen havde regnet ind.

- Det er en stor fornøjelse, selvom det kommer til at koste lidt flere arbejdsaftener på pladsen, hvor vi skal have gjort bokse klar, rengjort og malet. Men det bliver sjovt og det er en spændende opgave.

- I 1999 var der tilmeldt 30 mohairgeder, 40-50 får samt kødgeder. Tænk hvis vi kan komme op bare på det halve. Det vil være en stor stigning i forhold til 2019, hvor der var bare otte tilmeldte får, påpeger Kim Lindegaard, der har et bud på, hvorfor tilslutningen har været faldende.

-Desværre bliver mange folk skræmt væk af alle de regler, der er omkring hold af får og geder. Det er blevet værre med årene i forhold til nye transportregler fra EU. Blodprøvning for maedi og klovtest hvert tredje år. Det koster det hele.

- Men både maedi og klovtesten er meget vigtige i forhold til hold af får og geder for, at vi sikrer os, at vores dyr ikke får de sygdomme, siger han.

 

Kim Lindegaard fik jobbet som koordinator for får og geder på Det Fynske Dyrskue tilbage i efteråret 2021, så når dyrskuet løber af stablen til juni, vil det være hans første dyrskue, med den funktion. Han har tidligere selv udstillet med sine mohairgeder.

Kim Lindegaard fik jobbet som koordinator for får og geder på Det Fynske Dyrskue tilbage i efteråret 2021, så når dyrskuet løber af stablen til juni, vil det være hans første dyrskue, med den funktion. Han har tidligere selv udstillet med sine mohairgeder.

Mange opgaver

Udover at have bokse klar til dyrene, skal Kim Lindegaard også i løbet af skuet, sikre sig, at programmets tidsplan overholdes. Han skal have styr på, at der er ærespræmier klar, at den fåreklipper, der kommer og viser, hvordan en klipning foregår, har et dyr, der er klar til at blive klippet. Der skal være slagtet et lam tidsnok til, at det har hængt det ønskede antal dage inden partering, da også det vil være et punkt i programmet, når skuet løber at stablen.

- Der er nok – også meget mere end jeg måske lige havde regnet med, men det er godt nok spændende. Og jeg glæder mig meget. De tilkendegivelser og snakke jeg allerede har haft med folk over hele landet, lover godt, så jeg forventer nogle fantastiske dage der i midten af juni, hvor der er styr på det hele.

- Og så håber jeg, at vejret er med os, og at der er god stemning blandt udstillere, og at vi får vist vores dyr godt frem, siger Kim Lindegaard inden han smutter i stalden til gederne.

Mohairgeder avles for deres meget fine uld, kaldet fibre. Verdensmarkedsprisen ligger i øjeblikket på cirka 230 kroner pr. kg for mohair fra unge dyr. Super kid mohairen ligger helt oppe på 370 kroner pr. kg for det allerfineste.

Mohairgeder avles for deres meget fine uld, kaldet fibre. Verdensmarkedsprisen ligger i øjeblikket på cirka 230 kroner pr. kg for mohair fra unge dyr. Super kid mohairen ligger helt oppe på 370 kroner pr. kg for det allerfineste.

Mohairgeder

Mohairgederne klippes to gange årligt. Deres fibre (uld) benyttes til garn og man avler primært gederne på grund af deres fibre. Gederne er kun mellem et halvt og et år, når de giver den fineste kvalitet. I takt med at dyrene bliver ældre daler kvaliteten, men kan stadig anvendes til mange ting. Verdensmarkedsprisen ligger i øjeblikket på cirka 230 kroner pr. kg for mohair fra unge dyr. Super kid mohairen ligger helt oppe på 370 kroner pr. kg for det allerfineste.