Forrygende Gl. Estrup

Det gik over al forventning, da Landbrugsmessen, Gl. Estrup bød inden for til et par dage med fokus på dyr, maskiner og et nyt madkoncept.

Det nye mad-tiltag, Spisekammeret, var en kæmpe succes. Der blev delt smagsprøver ud. Der var i år flere udstillere i have-park kategorien. Blandt andet Henrik (tv.) og Ole Jakobsen, Auning Traktor & Maskinværksted. Alpakaerne blev nøje studeret af de besøgende.

Der var smil på læben, dyrskuevejr og rigtig god stemning, da Landbrugsmessen, Gl. Estrup igen stod klar til at tage imod de glade dyrskuegæster. Og det var tydeligt at mærke, at der i år var virkelig mange mennesker.

- Vi havde håbet, at vi ville nå 20.000 – og det var vores succeskriterie. Det nåede vi allerede lørdag eftermiddag, fortæller en glad og træt formand Tina Kjærgård Tobberup, da vi fanger hende efter weekenden.

Hun fortæller, at der mangler en fintælling, men om lørdagen var der mellem 20.000 og 22.000 besøgende – og cirka det halve søndag.

Det endte med, at der var helt perfekt dyrskuevejr, selvom arrangørerne havde frygtet det noget i løbet af ugen.

- Vi havde trukket at sætte teltene op på grund af blæsevejret til sidste øjeblik, og det var da noget svært at sætte sidste telt op fredag aften, siger Tina Kjærgård Tobberup og fortsætter:

- Vi fik en lidt hektisk lørdag morgen, men vi blev færdige, gæsterne kom, og så kørte det for fulde tryk. Der vil altid være nogle ting, der driller, men når det gik godt, så er det det hele værd.

- Det gik over alt forventning, konkluderer formanden videre.

Frivillige knoklede løs

Det er første gang den nye bestyrelse for Landbrugsmessen har stablet messen på benene med hjælp fra mange frivillige kræfter. Omkring 150 frivillige har således været i sving – både med at bygge op og afvikle messen.

Og arrangørerne måtte sande, at det kræver sit at afholde så stort et arrangement – og uden frivillige kan det ifølge formanden ikke lade sig gøre.

- Vi var ikke hænder nok, og det var svært at følge med. Det kan ikke lade sig gøre at være til stede mere end et sted, forklarer Tina Kjærgård Tobberup, som alligevel ser Landbrugsmessen som en kæmpe succes oplevelse.

- Vi fik en reminder om, at vi skal være klar til at tage imod så mange mennesker – det er vi helt klar til næste år, forsætter hun og garanterer, at der næste år vil være styr på toiletforholdene, som i år drillede gevaldigt.

Maskin- og produktudstillerne skal lige i gang igen

De mange mennesker kom også omkring maskin- og produktudstillerne.

- Rigtig mange har været udfordrede og har virkelig svært at afse tid til at udstille, siger Tina Kjærgård Tobberup.

For nogen kræver det også, at man lige skal i gang igen efter coronaen. Derudover har mange af udstillerne været ramt af de lange leveringstider. Det gør både, at de ikke følge med kundernes efterspørgsel samt ikke har det store setup at vise frem på dyrskuerne.

Men formanden fortæller, at der alligevel var en god stemning, og at udstillerne forventer at være klar næste år.

- Forhåndstilmeldingerne tegner godt, lyder det fra Tina Kjærgård Tobberup.

De besøgende var sultne

Det nye spiseområde, Street Food, fik stor opmærksomhed fra gæsterne, som kunne købe mad som rullekebab, fish and chips, burger, hotdog, thai-mad, drikkevarer og lidt til den søde tand.

Desværre var interessen og sulten dog så stor, at området nærmest blev lagt ned, og madvognene havde meget svært ved at følge med, hvilket skabte meget lange køer og utålmodige gæster.

- Det var et luksusproblem, at vi bare ikke kunne følge med. Men det dur ikke, at folk står i kø og venter på mad, når de er kommet for at opleve, siger Tina Kjærgård Tobberup og tilføjer:

- De er blevet klogere (Streetfood, red.), og vi er blevet klogere, og vi har allerede et setup for næste år.

Formanden peger på, at der til gengæld ikke var nogen, som klagede over maden.

- Der var flere, som kom og sagde, at kvaliteten var rigtig god, fortæller hun.

Messen 2023

Generelt er det en meget tilfreds formand, som kan se tilbage på sin første afviklede Landbrugsmesse.

- Jeg tænker, at vi er på rette spor – vi har fået søsat Landbrugsmessen 2.0, så vi fortsætter, siger Tina Kjærgård Tobberup.

Hun peger på, at der har været skrevet meget om Landrugsmessens pressede økonomi.

- Der er ikke i tvivl om, at vi kan, og vi har også økonomi til at fortsætte, siger Tina Kjærgård Tobberup og slår fast:

- Vi er allerede gået i gang med planlægning, så der bliver en landbrugsmesse i 2023

Spisekammeret var en succes

Den ene smagsprøve efter den anden blev langet over disken i en af årets nye spændende attraktioner på Gl. Estrup, Spisekammeret.

Fra køkkenscenen blev der lavet mad af lokale råvarer og serveret smagsprøver til de besøgendes store tilfredshed. Blandt andet pariserbøf på smørstegt hjemmebagt brød fra Hotel Crone, Grenå.

Der var tips og tricks og man kunne følge med i tilblivelsen af lækre retter ved kendte kokke som Francis Cardenau og Anne Hjernøe.

Bettina Buhl, Museumsinspektør og ansvarlig for mad og måltidets kulturhistorie på Det Grønne Museum, var konferencier.

Fuld fokus på have-park

Der var i år flere udstillere i have-park kategorien end tidligere. En af dem var Auning Traktor & Maskinværksted, som for første gang på Landbrugsmessen, Gl. Estrup, kunne fremvise John Deeres have-park program, som de fik forhandlingen af sidste år.

Et program, som henvender sig til alt fra private, kommuner, landbrug og kirkegårde.

- Det er et af de mest kendte brands, og det har nok manglet lidt på Djursland, fortæller Henrik Jakobsen, som sammen med sin bror Ole Jakobsen, er indehaver af virksomheden.

Brødrene oplever lige nu, at flere og flere kunder går det, de kalder, miljøvejen, og kigger efter maskiner, som kører på batteri.

- Vi kan bare kigge på plæneklippere, sådan en helt almindelig plæneklipper med motor, som man skal gå bag efter, dem sælger vi ikke ret mange af mere, til gengæld sælger vi rigtig mange robotplæneklippere, fortæller Henrik Jakobsen, som også oplever, at der rundt omkring bliver tænkt mere på arbejdsmiljø.

- Det oplever vi blandt andet ved, at steder som kirkegårde, vælger vores Aspen lugtfri benzin til deres maskiner, siger Henrik Jakobsen.

Auning Traktor & Maskinværksted forhandler også mærker som Toro, Stiga, Husqvarna, Ariens.

Alpaka-land hittede

De fleste besøgende måtte lige forbi den lille flok lama-lignende dyr, alpakaerne, for at se, hvordan de i virkeligheden ser ud.

Alpakerne kom fra Virkelyst Alpaca Farm, Varde, som foruden at vise deres dyr også viste uld, garn og andre alpaka-produkter, mens der også var alpaka-forhindringsløb.

 

Læs også