På FRDKs stand på Agro Nord er det muligt at få en vurdering af ens egen jords sundhedstilstand.
Pløjefri dyrkning har mange fordele. Tidsbesparelse og klimarobuste jorder, der hverken skyller eller blæser væk, er nogle af dem.
En sund og levende jord med en god struktur og masser af regnorm og humus er en anden fordel. Netop den del af det pløjefri system sæter FRDK fokus på, når de for tredje år i træk deltager på kvægfagmessen Agro Nord.
Det bliver muligt at medbringe en pose med sin egen jord, og FRDKs faglige ekspert Annete Vibeke Vestergaard står klar på standen med en vurdering af jordens sundhedstilstand.
- Jeg glæder mig til at få en god snak om sund jord. Hvad det er, og hvad der skal til for at få det, siger hun.
Annete Vibeke Vestergaard har tidligere arbejdet med sund jord som landskonsulent hos Seges og som pløjefrirådgiver i Djursland Landboforening.
Mini-PløjefriTjek
På standen kan besøgende også møde pløjefrirådgivere og pløjefri landmænd, som alle er klar til at videregive deres erfaring og viden om, hvordan man kommer i gang med systemet.
FRDK tilbyder igen i år et mini-pløjefritjek. Det er en kortere udgave af det egentligt pløjefritjek, som udføres af en pløjefrirådgiver ude på bedriften med gennemgang af jord, markplan og maskinpark. Besøget munder ud i en egentlig rapport, der konkluderer, hvad der skal til for at komme i gang.
På messen er der mulighed for at en få en mindre udgave af pløjefritjek for at få en idé om, om det er muligt at lægge ens egen bedrift om til pløjefri dyrkning.
- Vi kan tage den indledende snak, siger Annete Vibeke Vestergaard.
Sådan udtager du jordprøve til sundhedsvurdering på Agro Nord
- Find et område, hvor jorden er repræsentativ for din jord
- Sæt spaden i i et spadestiks dybde
- Tag en god håndfuld jord fra den nederste del af spaden
- Put prøven i en plasticpose. Det kan fint gøres 1-2 dage før